«Εγκληματική και αντισυνταγματική» χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας σήμερα στη Σύρο, λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση του νέου πακέτου με τις σαρωτικές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους. Η δήλωση προκάλεσε τν έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ζητεί από τον κ. Καμμένο να παραιτηθεί. 

Αναλυτικά ο Πάνος Καμμένος στην τοποθέτησή του σημείωσε: 

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πως ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Ξέρετε ότι δύο προτεραιότητες είχα βάλει από την πρώτη στιγμή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το να τηρηθεί η νομιμότητα και να μη θιχθούν τα σώματα ασφαλείας και η δικαστική εξουσία της χώρας.

Δυστυχώς παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιοτικότητας. Προσπαθήσαμε να πείσουμε αρκετούς στο εξωτερικό ότι τα νησιά μας δεν είναι αυτό που βλέπουν το καλοκαίρι σε ακριβά κέντρα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης ή άλλων νησιών που έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Στο 28:25 του σχετικού βίντεο η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας

ΝΔ: «Μονόδρομος πια η παραίτηση Καμμένου»

Έντονη ήταν η αντίδραση της Συγγρού, η οποία σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει "μονόδρομο" την παραίτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι "καταγγέλλει αυτά που ψήφισαν με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή". 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

"Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, είναι μια απόφαση αντισυνταγματική…’".

Αυτά δήλωσε σήμερα στη Σύρο ο κ. Πάνος Καμμένος.

Καταγγέλλει αυτά που ο ίδιος και ο συνεταίρος του κ. Τσίπρας ψήφισαν στη Βουλή, μόλις πριν από δύο ημέρες.

Ομολογεί ότι έκαναν ‘’έγκλημα’’. Ομολογεί ότι νομοθετούν αντισυνταγματικά. Τώρα πια δεν έχει άλλη επιλογή.

Οφείλει να παραιτηθεί. Σήμερα.

Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είχε φέρει αντιρρήσεις και στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βουλευτές της Κουμουνδούρου κατέθεσαν μάλιστα σχετική τροπολογία για κατάργηση του μέτρου. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο, χωρίς να καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι στα προαπαιτούμενα που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Ποτάμι: Ανερυθρίαστη ομολογία

«Έχουμε χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές ήταν να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος» επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Με τη σημερινή του δήλωση για τον ΦΠΑ στα νησιά ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι ψήφισαν μια αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη. Προφανώς το "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" έχει γίνει "για την καρέκλα ρε γαμώτο"», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρωτάς, σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής.