Κριτική για το μείγμα των μέτρων που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει για να κλείσει η αξιολόγηση ασκεί ο Μίκαελ Φουκς, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για την έλλειψη προόδου στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Φουκς δηλώνει πως θα επικροτούσε πολύ περισσότερο «εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μέτρα μεγαλύτερης εξοικονόμησης» δαπανών. «Δεν θεωρώ σωστό να αυξάνονται οι φόροι, επειδή δεν υπάρχει προθυμία για περικοπές δαπανών. Εμείς στη Γερμανία, στην αντίστοιχη φάση, κάναμε περικοπές δαπανών και απέδωσαν» είπε και συνέχισε:

Και ο κόσμος κέρδισε περισσότερα γιατί η οικονομία πήγε καλύτερα. Αν δεν γίνει ανταγωνιστική  η ελληνική οικονομία θα είναι πολύ δύσκολο.

Την ίδια ώρα, αφού αναφέρει πως σε πολλά θέματα η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, αναφέροντας ως παράδειγμα την ψήφιση του ασφαλιστικού, αφήνει αιχμές για καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, που κατά τον ίδιο «σέρνονται»:

Έχετε δεσμευθεί στους θεσμούς για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ και, αν είμαι καλά ενημερωμένος, μέχρι τώρα έχουν υλοποιηθεί μόλις 400 εκατομμύρια. Αυτή δεν είναι καλή αναλογία.

Τοποθετούμενος επί του θέματος του χρέους, ο κ. Φουξ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Βερολίνου, ότι «κούρεμα» δεν μπορεί να υπάρξει και προϊδεάζει για μακρά συζήτηση ως προς τα μέτρα ελάφρυνσής του. «Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο ή μάλλον δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι έχουμε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας που λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα bail out. Συνεπώς δε μπορεί να γίνει καμία ελάφρυνση του χρέους για καμία χώρα της Ευρώπης και καμία χώρα δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνει το χρέος άλλης. Αυτό είναι το άρθρο 125. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Συνθήκη της Λισσαβόνας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιμένει πως θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά διαμηνύει πως η συζήτηση για το χρέος θα τραβήξει σε μάκρος. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Είναι πολύ σύνθετο. Πρέπει να συγκεντρώσουμε όλο το χρέος και να δούμε ποια μέτρα είναι απαραίτητα σε ποιο χρονικό σημείο θα παρέμβουμε. Μπορούμε όμως εκτιμώ να έχουμε αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά και εκτιμά πως το σημερινό Eurogroup δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση:

Όχι δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα . Πρέπει να υπάρξει προθυμία από το ΔΝΤ να συνεργαστούμε πάνω σε αυτή τη βάση. Γνωρίζω πώς όλοι προσπαθούμε να διαπραγματευθούμε με το ΔΝΤ.

Αναφερόμενος στον δημοσιονομικό «κόφτη», υπογραμμίσει ότι προκειμένου «η Ελλάδα να λάβει βοήθεια είναι σημαντικό να υπάρχει αποδοχή από τους ευρωπαϊκούς λαούς».

«Η Ευρώπη έβαλε πλάτη στην Ελλάδα για να παραμείνει στο Ευρώ και την Ευρώπη. Για μένα η Ελλάδα είναι συστατικό στοιχείο της Ευρώπης. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει, η Ελλάδα πρέπει να τα τηρήσει» συνεχίζει και προσθέτει:

Η Ελλάδα έζησε πάνω από τις δυνατότητες της για κάποια χρόνια. Αυτό είναι το πρόβλημα. Κι αυτό είναι που εν μέρει πληρώνει τώρα η Ελλάδα. Άρα, πρέπει τώρα να κάνει τη δουλειά της. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά θα φέρω ως παράδειγμα και τη Γερμανία  που είχε το ίδιο πρόβλημα. Από το 2004 ως το 2009- 2010  είχαμε μεγάλη λιτότητα. Αλλά απέδωσε καρπούς. Κάναμε την οικονομία μας ισχυρότερη και δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίες από όσες είχαμε ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα δοθεί λύση για την Ελλάδα ή θα υπάρχει επανάληψη του περυσινού καλοκαιριού τονίζει:

Εύχομαι όχι. Ελπίζω η Ελλάδα να έχει κάνει τη δουλειά της, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ότι οι τέσσερις θεσμοί, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ να διαπιστώσουν ότι όλα όσα έχουν γίνει είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπολογίζω τότε ότι θα μπορέσει να συνεχιστεί και η χρηματοδότηση.

Ο γερμανός πολιτικός τέλος εκφράζει την ανησυχία του για το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανία στην ΕΕ. «Θα είναι πολύ κακό για την Ευρώπη αν βγει η Βρετανία. Όχι μόνο με όρους οικονομίας, αλλά αυτό θα σημαίνει και ότι η Ευρώπη κλονίζεται. Και αν βγει ένας μεγάλος παίκτης όπως η Αγγλία, πιστεύω τα πράγματα θα είναι πολύ κρίσιμα. Πρέπει να το εμποδίσουμε να συμβεί και πιστεύω οι Άγγλοι στις 23 Ιουνίου θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής. Κανείς δεν ξέρει. Είναι πολύ δύσκολο» τονίζει και καταλήγει λέγοντας ότι οι εξελίξεις στη αξιολόγηση συνδέονται με το βρετανικό δημοψήφισμα:

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχει, ναι. Αν η κρίση στην Ελλάδα μεγαλώσει, αυτό δε θα βοηθούσε στο βρετανικό δημοψήφισμα.