Για συμφωνία επί της αρχής για εκταμίευση της δόσης, αλλά όχι και συμφωνία ως προς το χρέος στο Eurogroup κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, καθώς ως προς το τελευταίο υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Ωστόσο, όπως έγραψε το πρωί το Newpost, σκεπτικισμός υπάρχει από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος και από άλλους πόρους όπως τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί αναμένεται κατά συνέπεια να ζητήσουν από τους υφυπουργούς να επιβλέψουν τις απαιτούμενες τροπολογίες μέσα σε ένα διάστημα που θα διαρκέσει μία ως δύο εβδομάδες και κατόπιν να δώσουν το οριστικό πράσινο φως.

Το μέγεθος της επόμενης δόσης του δανείου δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί κυμαίνονται από τα 8-9 ως και τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η δόση θα εκταμιεύεται σε μηνιαίες υπό – δόσεις μέχρι τον Οκτώβριο – Νοέμβριο. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του σταθμού στις Βρυξέλλες προς το παρόν παραμένει άγνωστοι εάν οι δόσεις θα συνδέονται με προαπαιτούμενα. 

Επίσης το Eurogroup αναμένεται να συζητήσει κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διακρατεί πλέον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Όμως η επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά έναν «οδικό χάρτη» για αυτό είναι απίθανη, σύμφωνα με τις πηγές στις Βρυξέλλες.

Μια ομάδα κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία –όπου το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θεωρείται πολιτικά λεπτό ζήτημα– διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του.

«Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.