Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σήμερα στη Σύρο που λίγα 24ωρα μετά την ψήφιση του νέου πακέτου με τις σαρωτικές αυξήσεις σε έμμεσους φόρους χαρακτήρισε «εγκληματική» και αντισυνταγματική την αύξηση του ΦΠΑ.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε «μονόδρομο» την παραίτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι «καταγγέλλει αυτά που ψήφισαν με τον Τσίπρα στη Βουλή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

"Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, είναι μια απόφαση αντισυνταγματική…’".

Αυτά δήλωσε σήμερα στη Σύρο ο κ. Πάνος Καμμένος.

Καταγγέλλει αυτά που ο ίδιος και ο συνεταίρος του κ. Τσίπρας ψήφισαν στη Βουλή, μόλις πριν από δύο ημέρες.

Ομολογεί ότι έκαναν ‘’έγκλημα’’. Ομολογεί ότι νομοθετούν αντισυνταγματικά. Τώρα πια δεν έχει άλλη επιλογή.

Οφείλει να παραιτηθεί. Σήμερα.

Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά είχε φέρει αντιρρήσεις και στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ βουλευτές της Κουμουνδούρου κατέθεσαν μάλιστα σχετική τροπολογία για κατάργηση του μέτρου. Η πρόταση έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενο νομοσχέδιο, χωρίς να καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πάντως, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι στα προαπαιτούμενα που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Ποτάμι: Ανερυθρίαστη ομολογία

«Έχουμε χάσει το μέτρημα με το πόσες φορές ήταν να παραιτηθεί ο κ. Καμμένος» επισήμανε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Με τη σημερινή του δήλωση για τον ΦΠΑ στα νησιά ομολόγησε ανερυθρίαστα ότι ψήφισαν μια αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη. Προφανώς το "για την Ελλάδα ρε γαμώτο" έχει γίνει "για την καρέκλα ρε γαμώτο"», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρωτάς, σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής.

Την παραίτηση του κ. Καμμένου ζήτησε και η Ένωση Κεντρώων. «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν είναι μόνο αντισυνταγματική, είναι και ανήθικη. Και όμως ο κ. Καμμένος αυτό το ψήφισε. Περιμένουμε να παραιτηθεί όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος εάν συνέβαινε αυτό" αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Κεντρώων».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι είναι πλέον αυτονόητο ότι ο Π. Καμμένος δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να πάρει άμεσα θέση «εκφράζοντας στους λεγόμενους θεσμούς την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού και την ανάκληση του».

«Επανειλημμένα έχουμε τονίσει στη Βουλή ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι αντισυνταγματικό μέτρο, όμως η αναγνώριση του από την κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής άμυνας, ότι δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ είναι αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη για τα νησιά, δύο μέρες μετά την ψήφιση από τον ίδιο και το κόμμα του στη Βουλή αυτού του μέτρου δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη σοβαρότητα της λειτουργίας της κυβέρνησης», τονίζει επίσης ο κ. Κρεμαστινός.

Υπενθυμίζεται  ο Πάνος Καμμένος στην τοποθέτησή του σημείωσε: 

Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πως ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Ξέρετε ότι δύο προτεραιότητες είχα βάλει από την πρώτη στιγμή συμμετέχοντας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το να τηρηθεί η νομιμότητα και να μη θιχθούν τα σώματα ασφαλείας και η δικαστική εξουσία της χώρας.

Δυστυχώς παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιοτικότητας. Προσπαθήσαμε να πείσουμε αρκετούς στο εξωτερικό ότι τα νησιά μας δεν είναι αυτό που βλέπουν το καλοκαίρι σε ακριβά κέντρα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης ή άλλων νησιών που έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

«Πάλεψα πάρα πολύ προσωπικά. Έφτασα μέχρι και στην παραίτηση από την κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και τόνισε ότι:

Οφείλουμε όμως στη Σύρο και στα άλλα νησιά που έχουν υποστεί την τεράστια αυτή αδικία να την αποκαταστήσουμε με νέα μέτρα.

Μετά από λίγη ώρα, ο κ. Καμμένος επανήλθε και με νέες δηλώσεις του τόνισε πως η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αδικία με τον ΦΠΑ στα νησιά.

«Πάλεψα πάρα πολύ προσωπικά. Έφτασα μέχρι και στην παραίτηση από την κυβέρνηση. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:

Οφείλουμε όμως στη Σύρο και στα άλλα νησιά που έχουν υποστεί την τεράστια αυτή αδικία να την αποκαταστήσουμε με νέα μέτρα.