current views are: 10

24 Μαΐου 2016
Δημοσίευση23:50

Ντάισελμπλουμ: Σε φάσεις η ελάφρυνση χρέους – Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση μόνο εάν κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 11 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους και της αξιολόγησης.

Δημοσίευση 23:50’

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 11 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους και της αξιολόγησης.

Ολοκληρώθηκε έπειτα από 11 ώρες η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα όπου συζητήθηκε το θέμα του χρέους και της αξιολόγησης. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η δόση θα εκταμιευτεί σταδιακά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα τα οποία όταν κλείσουν θα προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

«Έχουμε μία πλήρη συμφωνία. Σχετικά με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων έχουμε πλήρη συμφωνία, οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο επί των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει και ο μηχανισμός που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα διασφαλίζει ότι θα είναι σε πλήρη δημοσιονομική τροχιά. Μετά το τέλος των διαδικασιών ο ESM θα ετοιμάσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά, αλλά η δόση θα εκταμιευτεί σε διαδοχικές φάσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως, σήμερα «σχεδιάσαμε μία σειρά που θα ληφθούν βραχυπρόθεσμα, αλλά έχουμε και μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων εάν αυτά χρειαστούν. Έχουμε και έτοιμο μηχανισμό για μακροπρόθεσμα μέτρα».

Ως προς το βραχυπρόθεσμο κομμάτι τόνισε πως θα εξεταστούν τα μέτρα που θα σχετίζονται με την κάθε πληρωμή και τα επιτόκια.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν κατά τον πρόεδρο του Eurogroup στα μέσα του 2018:

Έχουμε μιλήσει για επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. Από το 2017 και έπειτα θα επανεκκινήσουμε τη μεταφορά κερδών προς την Ελλάδα. Τρίτο στοιχείο είναι η διαχείριση των υποχρεώσεων, τα δάνεια προς την Ελλάδα και θα δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νέους πόρους από το ESM. Θα χρησιμοποιήσουμε τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το επίσημο χρέος της Ελλάδας. 

Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως «το ΕΤΧΣ θα μπορέσει να κάνει κάποια σχέδια και να δει πως θα γίνουν οι αποσβέσεις στο μέλλον. Επιπλέον μιλήσαμε για ένα μηχανισμό που αν χρειαστεί θα μπορεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε περισσότερο χρόνο. Θα πρέπει η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το πλαίσιο των δικών μας δημοσιονομικών κανονισμών».

Για το ΔΝΤ ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι «το Ταμείο έχει εκφράσει τη δική του πρόταση για να υπάρχει κάποια ρύθμιση ως το τέλος του έτους. Άρα το ταμείο θα είναι ένα κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Το Ταμείο θα πρέπει να έχει μια νέα πολιτική και να αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και κατόπιν τούτων το ταμείο θα αξιολογήσει αυτά που αξιολογήσαμε εμείς απόψε» επεσήμανε και συνέχισε:

Η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Ο σκοπός είναι η αναθεώρηση αυτού του μηχανισμού. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εποπτεία στη δημοσιονομική της πολιτική. Ανυπομονούμε για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης. Είναι ένα σημείο καμπής στο ελληνικό πρόγραμμα. Η εμπιστοσύνη έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί επεσήμανε ότι «είχαμε μία καλή συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για μια σημαντική εκταμίευση για την Ελλάδα. Ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πρόκειται για μία σημαντική στιγμή, αν και πρόκειται για μία δύσκολη ιστορία». 

Στα μέσα Ιουνίου η εκταμίευση της δόσης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα γίνει όπως είπε στα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα, τα κράτη – μέλη του ESM θα πρέπει να εγκρίνουν μέσω εθνικών διαδικασιών».

Όπως είπε, η πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων θα καλύψει τις υποχρεώσεις του χρέους καθώς και ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό θα γίνει στο δεύτερο μισό του Ιουνίου με την προϋπόθεση υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων.

Αναλύοντας τα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να εκταμιευθεί η δόση, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στη ρύθμιση για το άνοιγμα της αγοράς και την πώληση των «κόκκινων» δανείων, σε επίπεδο διατυπώσεων. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στο συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Η δεύτερη δόση θα εκταμιευτεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ενώ οι δόσεις που αφορούν το χρέος θα εκταμιευθούν μόνο εάν υλοποιηθούν οι στόχοι για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας. 

Τόμσεν: Θέλουμε να παραμείνουμε στο πρόγραμμα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πουλ Τόμσεν έκανε λόγο για «σημαντικό πακέτο μέτρων που υιοθέτησαν οι ελληνικές αρχές. Ήταν δύσκολο να ληφθούν όλες αυτές οι αποφάσεις. Όλες οι πλευρές έπρεπε να συμβιβασθούν, αλλά αυτό το πακέτο θα βάλει σε γερά θεμέλια τα δημοσιονομικά της Ελλάδας».

«Για μία αξιόπιστη συμφωνία χρειαζόμαστε το πακέτο πολιτικής και τα μέτρα για το χρέος. Καλωσορίζουμε το ότι αναγνωρίζεται πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία επί της μεθοδολογίας. Τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup είναι σημαντικά και βασίζονται σε μία προσπάθεια των εταίρων που κάνουν ότι μπορούν να ελαφρύνουν το χρέος» συνέχισε ο κ. Τόμσεν και πρόσθεσε:

Εμείς θα κοιτάξουμε τα μέτρα αυτά τους επόμενους μήνες ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα αποδώσουν πλήρως.  Η συμφωνία αξίζει της υποστήριξης του Ταμείου, αυτό θα το δούμε στο τέλος του έτους. 


σχετικα αρθρα