Σε δύο «κομμάτια» σπάει η δόση που θα εκταμιεύσει το Eurogroup προς την Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε μετά από 11 ώρες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Όπως ανέφεραν από την κυβέρνηση, από τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευθούν, τα 7,5 δισεκατομμύρια θα δοθούν στην Αθήνα τον Ιούνιο και τα 2,8 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι  από το 2019 δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο που απλώς θα μιλάει για την ανάγκη να επιτευχθούν. Για το 2018 έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές.

Ωστόσο, όπως έγραψε το πρωί το Newpost, σκεπτικισμός υπάρχει από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτείται από το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος και από άλλους πόρους όπως τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.  Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

 Όσον αφορά το χρέος, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).

 


TAGS