current views are: 5

25 Μαΐου 2016
Δημοσίευση02:22

ΝΔ για Eurogroup: Τα έδωσαν όλα και δεν πήραν τίποτα!

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup το χρέος.

Δημοσίευση 02:22’
νεα-δημοκρατια

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup το χρέος.

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup το χρέος.

«Η Κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλλε μόνιμα μνημόνια με τον “κόφτη”, και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες» τονίζει η ΝΔ και σημειώνει πως «τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα».

Αναλύοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup η ΝΔ σημειώνει:

1ον: Η αξιολόγηση, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της Κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε.

Ή μάλλον σχεδόν ολοκληρώθηκε. Γιατί υπάρχουν και άλλα “κρυφά” προαπαιτούμενα, τα οποία ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η καθυστέρηση:

• “Φούσκωσε” το λογαριασμό των μέτρων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν ήδη ψηφιστεί 9 δις ευρώ μέτρα

• Πρόσθεσε νέες υποχρεώσεις στη χώρα μας, πέραν των όσων προβλέπονταν στο τρίτο Μνημόνιο, όπως είναι η δημιουργία του νέου, αιώνιου “Υπερταμείου” αποκρατικοποιήσεων

• Προσέθεσε ένα συμπληρωματικό, τέταρτο Μνημόνιο και μέσω αυτού έναν πρόσθετο, οριζόντιο και μόνιμο “κόφτη” μισθών και συντάξεων

• Διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κατά 80% από τις αρχές του 2015.

2ον: Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έγινε με το λάθος μείγμα μέτρων, ως αποτέλεσμα των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης. 

Νέοι φόροι, περισσότεροι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, εξοντωτικές εισφορές, που πλήττουν όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως τους ασθενέστερους οικονομικά.

Και όπως έχει ήδη αποδειχθεί και από το πρώτο Μνημόνιο, αυτό το μείγμα μέτρων είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Θα οδηγήσει, με βεβαιότητα, στην μελλοντική ενεργοποίηση του “κόφτη”.

3ον: Η δόση που συνοδεύει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπολείπεται σημαντικά του ποσού που είχε προγραμματιστεί να λάβει η Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Και μάλιστα αυτή θα δοθεί σταδιακά, υπό προϋποθέσεις και νέα προαπαιτούμενα.

Ένα κομμάτι αυτής, και μάλιστα το μικρότερο, θα αποπληρώσει μόνο μέρος από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

Είναι προφανές ότι η συνολική τους αποπληρωμή μετατίθεται, στην καλύτερη περίπτωση, για το 2017, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

4ον: Η ρύθμιση για το χρέος παραμένει ασαφής, είναι αβέβαιη, τελεί υπό προϋποθέσεις και είναι μελλοντική. Ενώ τα μέτρα για τους πολίτες, για τα επόμενα αρκετά χρόνια, είναι επώδυνα και συνεχώς αυξάνονται.

Σε κάθε δε περίπτωση η ρύθμιση αυτή συνοδεύεται από τη διατήρηση υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μακρά χρονική περίοδο, ενώ δεν γίνεται καθόλου λόγος για την εξέλιξη του μεγέθους χρέος/ΑΕΠ.

Η Κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τα μόνιμα μνημόνια, την ταπεινωτική απώλεια εθνικής αξιοπρέπειας, την υπερφορολόγηση και την απώλεια 21 δις ευρώ εθνικού πλούτου που χάθηκαν εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών της.

Υπάρχει όμως άλλος δρόμος. 

Αυτόν που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Με μεταρρυθμίσεις, με μείωση των δαπανών και των φόρων, για να έρθουν επενδύσεις, δουλειές, ανάπτυξη.

​Αυτά που η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει”.


σχετικα αρθρα