Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα, με την πλειοψηφία τους να μιλούν για επίτευξη συμφωνίας που περιλαμβάνει και το χρέος, ενώ αναφέρονται με έμφαση στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, τα γερμανικά ΜΜΕ μιλούν και για ''επιτυχία'' του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε μάλλον να... παραπέμψει το χρέος για το 2018, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας προς την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει επίσης το AFP.

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

 Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

''Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήταν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit'' σημειώνει η εφημερίδα. 

Για ''διάσωση της Ελλάδας'' μιλά η Handelsblatt, τονίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κέρδισε, το ΔΝΤ υπέκυψε και η Ελλάδα ξέφυγε και πάλι τον κίνδυνο. Έτσι συνοψίζεται το αποτέλεσμα της χθεσινής νύχτας, τουλάχιστον επιφανειακά, επισημαίνει η εφημερίδα. 

''H Ελλάδα παίρνει τα επόμενα 10 δισ.'' αναφέρει στον τίτλο της η FAZ υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ''σε αντάλλαγμα για τα τελευταία μέτρα λιτότητας'' έλαβε τα επόμενα 10,3 δισ. από το πακέτο διάσωσης, σε μια συνεδίραση που σηματοδότησε την ετοιμότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Εκτενώς αναφέρεται στην χθεσινή μαραθώνια βραδιά η die Welt, επισημαίνοντας ότι το ''ΔΝΤ'' υπέκυψε στις πιέσεις, ενώ το 2018 θα υπάρχουν ξανά συζητήσεις για το χρέος. 

Η εφημερίδα προσθέτει, δε, ότι για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια επιτυχία, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν να μιλά για ''συμβιβασμό'' και συμβάσεις παραχώρησης. 

Η Die Zeit αναφέρει ότι ''μετά από 11 ώρες διαπραγματεύσεων'' το Eurogroup έδωσε 10,3 δισ. στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι μέρος αυτού του νέου πακέτου αποτελεί και η ελάφρυνση του χρέους. 

Όπως τονίζει, δε, η εφημερίδα ''με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε και πάλι η χρεοκοπία''. 

Η Süddeutsche Zeitung γράφει από την πλευρά της: "Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή της επόμενης δόσης. Η Αθήνα λαμβάνει 10,3 δισ. για να αποτραπεί η πτώχευση. Το κούρεμα του χρέους θα γίνει το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Παραμένει το ΔΝΤ. Βάση θα είναι η ανάλυση του χρέους από το ΔΝΤ".

Το περιοδικό Spiegel γράφει μεταξύ άλλων: "Eντεκα ώρες διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και τώρα είναι σύμφωνοι για τη βοήθεια ύψους 10,3 δις. ευρώ σε δόσεις. Δυνατή κατέστη και συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα διατεθούν τα μπλοκαρισμένα μέχρι τώρα χρήματα, τα δισεκατομμύρια κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον αδιάθετα χρήματα ύψους περίπου 20 δισ. από το πρόγραμμα βοήθειας θα χρησιμοποιηθούν ώστε να εξοφληθούν πρόωρα ακριβά ελληνικά δάνεια και έτσι να εξοικονομηθεί κόστος.

Αυτή η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα του σήμερα , είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονμικών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο twitter ότι πρόκειται για να ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».