«'Ονειδος για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» χαρακτήρισε την Ειδομένη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να μην αποφεύγει η Ευρώπη να κοιτάζει προς τα εκεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για εκείνα τα μέλη «τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν πρόσφυγες και εγκαταλείπουν μόνους τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό», όπως είπε και τόνισε πως «τα κράτη τα οποία αρνούνται πεισματικά να δεχτούν πρόσφυγες έφεραν την Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτήν την κατάσταση».

Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε μια βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση, χρειάζεται επειγόντως -και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης- βοήθεια και αλληλεγγύη, πρόσθεσε ο Σούλτς, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη την Ελλάδα με το προσφυγικό πρόβλημα» και απαίτησε εκ νέου τη συμμετοχή και των 28 χωρών της ΕΕ στο θέμα αυτό. «Αναμένω ότι οι όλες οι χώρες θα λάβουν μέρος στην κατανομή» είπε.

Στο ερώτημα πως μπορεί να παρακινηθούν οι χώρες που αρνούνται να τους δεχτούν, ο Σούλτς απάντησε:

Ίσως η επίγνωση του γεγονότος ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο του 21ου αιώνα στον οποίο ζούμε, δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις σε παγκόσμια προβλήματα όπως η μετανάστευση. Απλώς δεν λειτουργεί κάτι τέτοιο πλέον.