Για καθοριστική συμφωνία με τους πιστωτές κάνει λόγο η εφημερίδα Financial Times σε δημοσίευμά της με αφορμή το χθεσινό Eurogroup.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας κέρδισαν χρόνο για να διασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της χώρας, συμφωνώντας σε γενικές αλλά μη λεπτομερείς αρχές για τη χαλάρωση του όγκου του χρέους της και διαλύοντας το αδιέξοδο μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ, αναφέρει η εφημερίδα.

Αντιδρώντας στην είδηση της συμφωνίας, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 7%, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνεται. Η Ευρωζώνη διατήρησε την απαίτησή της να επιτύχει η Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο στόχος αυτός μπορεί να αναθεωρηθεί μετά το 2018, υπονοώντας κάποια χαλάρωση της θέσης της Ευρωζώνης.

 Το επόμενο στάδιο των συζητήσεων θα επικεντρωθεί στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, τους οποίους το ΔΝΤ θα ανακοινώσει πριν δεσμευθεί για τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η εφημερίδα.

Σε άλλο της δημοσίευμα που αναλύονται τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία, οι FT εκτιμούν πως η Γερμανία προχώρησε σε μία ανταλλαγή. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατήρησε τις δύο βασικές «κόκκινες γραμμές» του, δηλαδή να μην υπάρξει κούρεμα και να μην υπάρξει ψηφοφορία στην Bundestag πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2018. Όμως, για να διασφαλίσει την πολιτική συμμετοχή του ΔΝΤ, έκανε μια υποχώρηση: μια ανεπιφύλακτη δέσμευση να τηρήσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να υποχωρήσει. Παράλληλα, έγινε πιο ήπιο το φρασεολόγιο σε ό,τι αφορά στην απαίτηση η Ελλάδα να τηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια, καθώς τώρα ο στόχος αυτός θα επανεξεταστεί το 2018.

Για αυτούς τους αλληλοσυνδεόμενους πολιτικούς λόγους, οι διαπραγματευτές κρίνουν πως η συμφωνία είναι πιο φιλόδοξη από αυτό που υποδηλώνει η έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων συνεχίζει η εφημερίδα. «Μη γελιέστε», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έπαιξε βασικό ρόλο στη μεσολάβηση για μια συμφωνία. «Αν χρειαστεί να βάλουμε περισσότερα στο τραπέζι θα το κάνουμε, και θα είναι τόσα ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

Οι όροι, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο φιλόδοξοι απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί πριν από έναν μήνα. «Υπερβαίνουν αυτό που νόμιζα ότι θα μπορούσε να είναι πιθανό... οι υπουργοί έχουν 'τεντώσει' το πολιτικό τους κεφάλαιο», σχολίασε.