Για την πιο ισχυρή ως τώρα δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

«Η Ευρωζώνη χαιρετίζει τη μεγάλη πρόοδο με την Ελλάδα και τη συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος όπου τονίζεται πως «μετά από συζητήσεις, που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, οι υπουργοί του Eurogroup συμφώνησαν στην εκταμίευση νέας χρηματοδότησης 10,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις επώδυνες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, μετά από κάποιες τελικές τεχνικές μικρές διορθώσεις.

«Ωστόσο, ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός ήταν η συμφωνία, με την οποία η Ευρωζώνη συμφώνησε να προσφέρει στην Αθήνα ελάφρυνση του χρέους το 2018, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την κάλυψη συγκεκριμένων κριτηρίων αναφορικά με το βάρος των πληρωμών της (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», σημειώνει το Reuters και συνεχίζει:

Αν και οι Ευρωπαίοι δεν προσέφεραν άμεση ελάφρυνση του χρέους και δεν δεσμεύθηκαν σε χωρίς όρους μείωση των πληρωμών της Ελλάδας, ωστόσο διατύπωσαν τα κριτήρια για να γίνει αυτή. Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα διατηρηθούν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

Ο Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν δήλωσε ότι πιστεύει πώς τα μέτρα θα «επιτύχουν την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, αν και τόνισε ότι επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να ορίσει, αν θα συμφωνήσει με την εκτίμησή του. «Θα επιτύχουν τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τα τυπικά κριτήρια μας», σημείωσε ο Τόμσεν, επιμένοντας ότι το ΔΝΤ δεν χαλάρωσε τη σταθερή θέση του ότι θα χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Αθήνα, εφόσον οι Ευρωπαίοι πιστωτές μειώσουν το βάρος του χρέους της». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το Ταμείο έκανε μία μεγάλη παραχώρηση, συμφωνώντας ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποφασισθεί μάλλον το 2018 παρά εξαρχής, όπως ήταν η αρχική θέση του ΔΝΤ.