«Παρά την προπαγάνδα τεχνητής ευφορίας από την κυβέρνηση, δεδομένος είναι ο τυφώνας φόρων και η υποθήκευση της εθνικής μας κυριαρχίας», επεσήμανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, τονίζοντας πως η χώρα δεν έχει προοπτική ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε «θολή υπόσχεση, με δική της ευθύνη» και πρόσθεσε ότι «έξοδο της χώρας από την κρίση δεν βλέπουμε στον ορίζοντα» και συμπλήρωσε:

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να προσέχει, γιατί θα οδηγήσει τη χώρα σε εγκλωβισμό και σε δύσκολο δίλημμα. Η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση και την καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. Τελικά επέλεξε το πρώτο

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε:

Από τα αποτελέσματα δεν υπάρχει πλήρης και οριστική αξιολόγηση, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Η δόση των 7,5 δισ. ευρώ είναι η μισή απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Το αρχικό ποσό ήταν 31 δισ. ευρώ, από αυτά είχαν εκταμιευτεί τα 16 δισ. ευρώ. Υπολείπονται να πάρουμε 15 δισ. ευρώ, τελικά η χώρα πήρε 7,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έφερε λύση για το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, η υπόσχεση είναι αόριστη για το μέλλον. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πληρωθούν από τους Έλληνες. Πληγή αναξιοπιστίας η κυβέρνηση.

«Το πώς θα το κάνει με τα πρόσθετα μέτρα είναι θέμα της κυβέρνησης, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν θα το κάνει με την προσφιλή της τακτική», είπε σε άλλο σημείο. 

Σχετικά με την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έγραψε το αυτονόητο και υπογράμμισε πως «πρέπει να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και να τελειώσει μια εικόνα, που εξέθετε τη χώρα. Η ΝΔ είχε αναδείξει το ανθρωπιστικό του πράγματος». Παράλληλα, όπως είπε, η ΝΔ στηλιτεύτει την απόφαση της κυβέρνησης «να ελέγχει την ενημέρωση».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του υπερταμείου ηταν απολύτως σαφής. «Η Λεόντειος συμφωνία που αφορά την κρατική περιουσία και την εκχώρησή της για 99 χρόνια είναι απαράδεκτη ρύθμιση για τη ΝΔ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για τον ΦΠΑ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε:

Χθες ζητήσαμε την παραίτηση του κ. Καμμένου, το ελάχιστο που οφείλει να κάνει, όταν ομολογεί εγκληματικές αποφάσεις. Ένα ακόμη επεισόδιο που επιβεβαιώνει οτι η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εγκλωβισμένη στα ψέμματα της. Τεράστιο το κόστος για τους Έλληνες. Ζητήσαμε και ζητάμε να φύγει... Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε επίσης πως «μετά τη χθεσινή συνεδρίαση επιτροπής θεσμων και διαφανειας, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρακολουθεί τη χειρότερη κρίση, πρέπει να επισπεύσει και να διαλύσει τις σκιές».

Σχολιάζοντας την πρόθεση του τούρκου προέδρου να «παγώσει» τη συμφωνία για το προσφυγικό, είπε:

Όταν ένα κράτος έχει προβληματική οικονομία, χρειάζονται διπλάσιες και τριπλάσιες προσπάθειες για σταθερούς στόχους στην εξωτερική πολιτική. Η βελτίωση της οικονομίας είναι και αυτός στόχος της εξωτερικής πολιτικής, μέσα σε αυτό είναι και το προσφυγικό. 

«Ακριβώς η δυνατότητα μας να αναλύουμε το διεθνές περιβάλλον, μας είχε δώσει δυνατότητα να κάνουμε αξιολόγηση, όπως αμέσως μετά απο τρομοκρατικές ενεργείες. Από τις χώρες είναι προσεκτικές ως αρνητικές στη χορήγηση ελεύθερης βίζας στην Τουρκία, αυτό θα οδηγούσε σε άρνηση Τουρκίας», σημείωσε. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κουμουτσάκος, την Πέμπτη στις 11:00 ο πρόεδρος της ΝΔ θα επισκεφθεί τον Σύνδεσμο Προστασίας Υμηττού και το Παρατηρητήριο Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη και μετά το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη στο Φανάρι, ενώ το Σάββατο στις 12:00 αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις.

Τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο, όπου θα έχει και διμερή συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ

Επιπλέον, την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό.