Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας ξέσπασε με αφορμή τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup για το χρέος.

Σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και προσθέτει:

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χθεσινό Eurogroup και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Από αυτά, 3,5 δισ. ευρώ θα αποδοθούν το επόμενο διάστημα στην πραγματική οικονομία, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα.

Ως προς το χρέος, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι «για πρώτη φορά καταγράφεται ένας σαφής και δεσμευτικός οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του», που όπως τονίζει έχει συγκεκριμένους στόχους «και δέσμες παρεμβάσεων, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο. Και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού».

«Εξασφαλίστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα η χρηματοδότηση της οικονομίας, με πολύ ευνοϊκούς όρους, διαψεύδοντας όσους επένδυσαν στην αποτυχία της χώρας, για μικροπολιτικό όφελος», εξαπολύοντας με αυτό τον τρόπο επίθεση στην αντιπολίτευση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως παρά «την προπαγάνδα τεχνητής ευφορίας από την κυβέρνηση, δεδομένος είναι ο τυφώνας φόρων και η υποθήκευση της εθνικής μας κυριαρχίας» και πρόσθεσε:

Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να προσέχει, γιατί θα οδηγήσει τη χώρα σε εγκλωβισμό και σε δύσκολο δίλημμα. Η κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα στην ταπεινωτική συνθηκολόγηση και την καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη. Τελικά επέλεξε το πρώτο

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε:

Από τα αποτελέσματα δεν υπάρχει πλήρης και οριστική αξιολόγηση, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες στα κόκκινα δάνεια, το συνταξιοδοτικό και τις αποκρατικοποιήσεις. Η δόση των 7,5 δισ. ευρώ είναι η μισή απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Το αρχικό ποσό ήταν 31 δισ. ευρώ, από αυτά είχαν εκταμιευτεί τα 16 δισ. ευρώ. Υπολείπονται να πάρουμε 15 δισ. ευρώ, τελικά η χώρα πήρε 7,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έφερε λύση για το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, η υπόσχεση είναι αόριστη για το μέλλον. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πληρωθούν από τους Έλληνες. Πληγή αναξιοπιστίας η κυβέρνηση.