Την εκτίμηση – πρόθεση της κυβέρνησης να έχουν επιμεριστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα σε όλη την επικράτεια εξέφρασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, και ενώ από χθες είναι σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης και μεταφοράς των προσφύγων σε άλλες οργανωμένες δομές στη Β. Ελλάδα, πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας «εξέφρασε το δίκαιο παράπονο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού μοιράστηκε ανισόρροπα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία. Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό». «Όπως ξέρετε, το πρόβλημα στην Ειδομένη δημιουργήθηκε μέσα σε 20 μέρες, ο πληθυσμός που δεχτήκαμε σε 20 μέρες ήταν σαν να δεχόταν η Γερμανία σε 20 μέρες 580.000. Χρειάστηκε να φτιάξουμε προσωρινές εγκαταστάσεις, εν γνώσει μας ότι μερικές από αυτές δεν είναι καλές» πρόσθεσε. 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει εξαπολύσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, ζήτησε από τον υπουργό να μεριμνήσει ώστε «να μην μεταφερθεί, ουσιαστικά, η Ειδομένη στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν μπορεί άλλο η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει το 70% του βάρους του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ σημαντικότερο και καλύτερο να υπάρχουν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης με λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες και όχι να είναι όλοι συγκεντρωμένοι στη βόρεια Ελλάδα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκφράζονται από δήμους για τους νέους χώρους φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη τις χαρακτήρισε «δικαιολογημένες», αλλά δήλωσε ικανοποιημένος για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον αναλογικό επιμερισμό σε όλη τη χώρα.

Ζήτησε, δε, από τον υπουργό καλύτερη συνεργασία της Περιφέρειας και των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας με την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς. «Και για μένα δεν είναι ευχάριστο να αναγκάζομαι να προσφύγω στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να λυθούν πολιτικά προβλήματα. Τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουν οι περιφέρειες με την κυβέρνηση, οι δήμοι με την κυβέρνηση κατευθείαν», παρατήρησε.

Αναφορικά με την εκκένωση της Ειδομένης, τόσο ο κ. Μουζάλας, όσο και ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι «έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, και γιατί στην Ειδομένη τελούνται καθημερινά αξιόποινες πράξεις, και γιατί όλους αυτούς τους μήνες ήταν κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή με τεράστιο κόστος για τη χώρα».