Αναστάτωση προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Κομισιόν για τα αποτελέσματα του Eurogroup που έκανε λόγο για «συμπληρωματικό» μνημόνιο, μία αναφορά που λίγη ώρα αργότερα άλλαξε με διευκρινιστική δήλωση σε «συμπληρωμένο», δίχως όμως να αλλάζει την ουσία της ανακοίνωσης.

Όπως και να το πει κανείς, η ουσία των όσων αναφέρει η Κομισιόν δεν αλλάζει και έγκειται στο γεγονός ότι ζητείται πρακτικά η επέκταση του τρίτου μνημονίου, με την προσθήκη του δημοσιονομικού «κόφτη» που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή (το οποίο είναι ένα καινούργιο στοιχείο που δεν προβλεπόταν στη συμφωνία του Αυγούστου),  τη λίστα με τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση (οι αστερίσκοι που έβαλε χτες ο Κλάους Ρέγκλινγκ δηλαδή, που αφορούν στο συνταξιοδοτικό, τα κόκκινα δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις), αλλά και τα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση του Σεπτεμβρίου.

Είτε συμπληρωμένο, είτε συμπληρωματικό, οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση την υπογραφή του κειμένου με τα νέα δεδομένα ώστε να έχει δεσμευτική ισχύ απέναντί τους, παρά την ψήφισή του μηχανισμού από το ελληνικό κοινοβούλιο. Να διασφαλιστεί δηλαδή πως και ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, αλλά και το ότι θα συνδεθούν οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων για την εξυπηρέτηση χρέους με την πρόοδο ανάμεσα σε άλλα και στις αποκρατικοποιήσεις, γεγονός που ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη δήλωση της Κομισιόν αναφέρεται πως «με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ). Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το δ.σ. του ESM θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος» αναφέρει η Επιτροπή, σε ορθή επανάληψη της ανακοίνωσής της η Κομισιόν.

Ακόμη ένα «γκρίζο» σημείο αφορά στο γεγονός ότι δεν διευκρινίζεται εάν το κείμενο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από την ελληνική Βουλή.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρά τις λεκτικές διευκρινίσεις της Κομισιόν, στη δήλωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, γινόταν ξεκάθαρα λόγος για συμπληρωματικό μνημόνιο:

Το Eurogroup καλεί τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις επόμενες την τεχνική εργασία, περιλαμβανομένου και του μηχανισμού προληπτικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup αναμένει να λάβει γρήγορα το προσχέδιο του συμπληρωματικού μνημονίου συμφωνίας που θα περιλαμβάνει την τελική λίστα με τα προαπαιτούμενα όπως επίσης και καθώς και την έκθεση συμμόρφωσης για την πρώτη αξιολόγηση. Με την πλήρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να στηρίξει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το πρόγραμμα του ESM.