Ικανοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση έφερε η απόφαση του χθεσινού Eurogroup αλλά και τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που πέρασαν από τη Βουλή. Αυτό φαίνεται και σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης με τίτλο: «Δρόμος ανοιχτός για την δεύτερη δανειακή δόση».

Όπως σημειώνεται σε αυτό τον Ιούνιο θα απoδεσμευθούν τα πρώτα χρήματα προς την Ελλάδα και συνολικά ανέρχονται σε 10,3 δισ.  ευρώ. Συγκεκριμένα, τα επτάμισι δισεκατομμύρια θα καταβληθούν τον Ιούνιο ενώ τα υπόλοιπα πρόκειται να ακολουθήσουν αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη συνάντηση.

«Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Γκάμπριελ επαίνεσε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», αναφέρεται ακόμη και συμπληρώνει ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές επιβεβαίωσαν ότι η Αθήνα βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων».

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε για ‘πολύ καλά νέα', τα οποία δείχνουν ότι το πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι πλήρως εντός τροχιάς, αναφέρει ακόμα το άρθρο που φιλοξενεί η γερμανική κυβέρνηση στην ιστοσελίδα της και πως «το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιπλέον βήματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που ζητήθηκαν από τους δανειστές».

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση επαινεί τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για ένα ‘πολύ καλό αποτέλεσμα'. «Όλοι υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση το γεγονός ότι χθες τη νύχτα υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα» στο Eurogroup είπε ο Γκάμπριελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο Μέρκελ, μετά από συνεδρίαση του ομοσπονδιακού υπουργικού συμβουλίου στο Μέζεμπεργκ.

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σημαντικά υπό πίεση. Η επιτευχθείσα περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη δεν επιτρέπεται να καταστραφεί και πάλι, είπε ο Γκάμπριελ. Ο Αντικαγκελάριος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ παραμένει

Το ΔΝΤ σηματοδότησε την ετοιμότητά του να συμμετέχει σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το ΔΝΤ είχε προηγουμένως ζητήσει σημαντικές ελαφρύνσεις χρέους. Αυτές όμως θα υπάρξουν μόνο όταν το πρόγραμμα βοήθειας θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το 2018.

Όχι «κούρεμα» χρέους

Μέχρι τότε, το Eurogroup θέλει να ανακουφίσει την Ελλάδα από το βάρος του χρέους. Έτσι πρόκειται βραχυπρόθεσμα να τροποποιηθούν οι προϋποθέσεις για την αποπληρωμή δανείων. Με μια πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, το Eurogroup επιθυμεί την καταβολή μεσοπρόθεσμων κερδών στην Ελλάδα. Κέρδη, τα οποία έχουν επιτευχθεί από την ΕΚΤ κατά την διενέργεια πράξεων επί ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Αθήνας πρόκειται να εισπράξει περίπου 20 δισεκατομμύρια, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

Οι διεξαγόμενες επί του παρόντος συνομιλίες είναι μέρος του τρίτου προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν το καλοκαίρι του 2015 ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ύψους έως 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν από αυτά καταβληθεί 21, 4 δισεκατομμύρια».