Μήνυμα προς τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα όσα είπε για μια ακόμη φορά περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη «Θράκη: Το επόμενο βήμα…»

Προλογίζοντας το βιβλίο που καταπιάνεται με τη Θράκη ο υπουργός τόνισε ότι η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή και η Ελλάδα μία χώρα με δημοκρατία που σέβεται, προασπίζεται και αναπτύσσει τα δικαιώματα ειδικών ομάδων, όπως είναι οι μειονότητες.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κάποιους να αποτελέσουν εργαλείο για «μητέρες πατρίδες», να μετατρέψουν σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τη μειονότητα αντί να αποδεχθούν τον ρόλο της ως γέφυρα φιλίας για όλη την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι η μειονότητα της Θράκης είναι ελληνική και τα δικαιώματα που έχει είναι δικαιώματα πολύ περισσότερα από την πλειοψηφία των χωρών όπου είναι κυρίαρχοι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Είναι δικαιώματα, πρόσθεσε, που δεν διασφαλίζονται πάντα, αλλού. Είναι δικαιώματα που η ελληνική Πολιτεία υπερασπίζεται σεβόμενη τη διαφορετικότητα. Δικαιώματα που συνδέονται με τις πολιτικές ελευθερίες.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο twitter, έγραψε: «Υποδέχτηκα αντιπροσωπεία της τουρκικής μειονότητας της Θράκης, επανέλαβα πως έχουν την ισχυρή στήριξή μας».

Πριν από λίγες ημέρες με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τα μειονοτικά δικαιώματα του μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης, τον οποίο όμως αναφέρει ως τουρκικό.