Με την ψήφιση του τελευταίου πακέτου μέτρων και την οριστικοποίηση, πλην λεπτομερειών, της αξιολόγησης ολοκληρώνεται η μετάπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την αντιμνημονιακή περίοδο του Go back Ms Merkel στην φάση της πλήρους αποδοχής των μνημονίων.

Και αυτή η μετάβαση πυροδοτεί, πλέον, την ανάγκη μιας εξ ολοκλήρου νέας στρατηγικής για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την ηγετική του ομάδα.

Κι αυτό διότι, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. μοιάζουν να βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γηπέδου, αφού και τα δύο κόμματα εξουσίας προκρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αποδέχονται – έστω και καταναγκαστικά και με διαφωνίες ως προς τις αιτίες – την ανάγκη ύπαρξης του μνημονίου, δεν αμφισβητούν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Αυτή η νέα πραγματικότητα οδηγεί εκ των πραγμάτων σε νέες επιλογές και την ηγεσία της Ν.Δ, αφού είναι σαφές ότι επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη δεν είναι, απλώς, να εμφανιστεί ως ένας καλύτερος διαχειριστής του μνημονίου.

Η Συγγρού επεδίωξε, ήδη από τις 5 τα ξημερώματα χθες και στη συνέχεια με την ενημέρωση από τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, να αποδομήσει τους πανηγυρικούς τόνους που εξέπεμπε το Μέγαρο Μαξίμου και να μιλήσει για μία συμφωνία που περιλαμβάνει βαριά φορολόγηση, θέτει την Ελλάδα υπό ασφυκτική επιτροπεία και, κυρίως, δεν έφερε αποτέλεσμα ως προς το χρέος, η διαδικασία ρύθμισης του οποίου παραπέμφθηκε προς οριστικοποίηση στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές ότι καθώς τόσο οι Βρυξέλλες όσο και άλλα ευρωπαϊκά οικονομικά και πολιτικά κέντρα επιθυμούν, για πολιτικούς λόγους, να δώσουν θετικό πρόσημο στις αποφάσεις του Eurogroup, η πολιτική και επικοινωνιακή επανατοποθέτηση της Ν.Δ. δεν μπορεί να έχει μόνον το χαρακτήρα της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε την Κυριακή, στη Βουλή, να δώσει προγραμματικό στίγμα, καταθέτοντας την πρόταση για μία διπλή συμφωνία εντός και εκτός συνόρων. Εντός Ελλάδας μέσα από ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξεως του 4% ετησίως. Εκτός Ελλάδος μέσα από μία συμφωνία με τους εταίρους προκειμένου αυτοί να αποδεχθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι – καύσιμο για την οικονομική ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη «χάθηκε» κάτω από τη σκόνη της παραίτησης Κατριβάνου και του Eurοgroup που ακολούθησε, η απόφαση της Συγγρού είναι να επιμείνει στην προβολή της, προκειμένου να στοιχειοθετήσει την άποψη ότι υπάρχει και εναλλακτική οδός πλην αυτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την προσπάθεια, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί και την «βοήθεια» εκ μέρους των πολιτικών του εταίρων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, στο Λουξεμβούργο για το ΕΛΚ, μοιάζει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. να διαπιστώσει εάν η θέση που προβάλλει έχει την, κατ΄αρχήν, στήριξη και των «αδελφών» κομμάτων της Ευρώπης.