Στα όρια της αντισυνταγματικότητας χαρακτήρισε ο Νίκος Βούτσης την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, συμφωνόντας με την απόψη που είχε εκφράσει προ ημερών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ωστόσο, ο κ. Βούτσης διευκρινίζει πως δεν το εννοεί όπως ο κ. Καμμένος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

Δεν θα το έλεγα όπως το είπε ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό.

«Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία ανταγωνιστικότητας», σημείωσε. 

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ακόμη πως τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. «Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης. Τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δεν προβλέπω κανενός είδους σύγκλιση η διεύρυνση με άλλα κόμματα», προσθέτοντας μόνοι μας ψηφίσαμε και πήραμε όλο το κόστος, ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν την ζητήσαμε κιόλας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει από τη Σύρο ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».

Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε:

Είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η πίεση που ασκήθηκε είναι στα όρια ακόμη και αρνητικής ερμηνείας ως προς την ισχύουσα διάταξη του Συντάγματος. Δεν θέτω ζήτημα προφανώς αντισυνταγματικότητας, πλην όμως θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ και στην κατεύθυνση -με τη βελτίωση των όρων των οικονομικών- να είναι από τα πρώτα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να πρέπει να αρθούν.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για προσπάθεια κύκλων να μειωθεί η οικονομική ανταγωνιστικότητα στο πεδίο του τουρισμού και επανέλαβε πως δεν το λέει με τον ίδιο τρόπο που το είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.