Θετικό μήνυμα για την ελληνική κρίση απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τη σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο:

Η ελληνική κρίση χρέους έχει αμβλυνθεί, αλλά υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει στον οικονομικό τομέα.

Η παρατήρηση του Ομπάμα για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία έρχεται δύο ημέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup της 24 Μαϊου, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να διασφάλίσει την σταδιακή αποδέσμευση πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. 

Tην ικανοποίησή τους για τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, εξέφρασαν, επίσης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου.

«Είμαστε ευτυχείς που το Eurogroup κατάφερε να βρει μια συμφωνία τόσο μεταξύ των 19, όσο και με το ΔΝΤ» δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ. Ο πρόεδρος της Επιτοροπής υπενθύμισε ότι πέρυσι, στη Σύνοδο του Elmau, η Ελλάδα ήταν το πιο δραματικό θέμα στην ημερήσια διάταξη και τόνισε ότι σήμερα το θέμα αυτό έχει επιλυθεί και ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που ανακοίνωσε το Eurogroup, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Από την πλευρά του, ο Ντ.Τουσκ τόνισε ότι η συμφωνία του Eurogroup έστειλε ένα «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας» για την Ελλάδα, την ευρωζώνη, αλλά και την παγκόσμια οικονομία. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αποφασιστικότητά τους να βάλουν τέλος σε αυτή την κρίση, μεταρρυθμίζοντας τη χώρα. H ελληνική τραγωδία δεν θα επανέλθει», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε χθες στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της G7 που φιλοξενείται σήμερα και αύριο στην πόλη Ίσε-Σίμα ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την πόλη που τον Αύγουστο του 1945 έγινε στόχος της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.