Υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιάσει ο Α. Τσίπρας και να προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα σε ανασχηματισμό; Το ερώτημα αυτό απασχολεί έντονα τις τελευταίες ώρες τα βουλευτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να επιμένει ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει το φθινόπωρο, ουδείς ωστόσο έχει ξεχάσει την προηγούμενη, σε ανύποπτο χρόνο, διαρροή, ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει και ένας κύκλος του κυβερνητικού έργου, πράγμα που αυτομάτως φέρνει πιο κοντά τον ανασχηματισμό

Ο Α. Τσίπρας αποφεύγει να συζητά για το θέμα ακόμη και με τους πιο στενούς συνεργάτες του, η επιλογή του αυτή όμως δεν απαντά στην αγωνία όσων είναι σήμερα υπουργοί αλλά και εκείνων που θέλουν να γίνουν. 

Αν μιλήσει κανείς με γνώμονα τη λογική, ο σωστός χρόνος των αλλαγών στο κυβερνητικό έργο είναι τώρα άλλωστε. Ο κύκλος έκλεισε, η κυβέρνηση και κυρίως η χώρα έχουν την ανάγκη να γυρίσουν σελίδα. Με έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος –καθόλου τυχαία ο πρωθυπουργός έλεγε στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ότι το Υπουργείο Οικονομίας πρέπει να γίνει το πρώτο τη τάξει Υπουργείο (αντί, δηλαδή, του Υπουργείου Οικονομικών). 

Οι αδυναμίες στο κυβερνητικό σχήμα γνωστές, και η διαρροή ότι ο πρωθυπουργός θα βαθμολογεί ανά βδομάδα τους υπουργούς του για το επόμενο 3μηνο, μάλλον ως «τελευταία ευκαιρία» ακούγεται. Από την άλλη όμως, γιατί να τους την δώσει; «Όποιος μπορεί να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο του υπουργού, το έχει αποδείξει ήδη», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού που προτιμά να γίνει ο ανασχηματισμός εδώ και τώρα και ο οποίος θέλει, βέβαια, να διατηρήσει την ανωνυμία του. 

Επιπλέον, αν γίνει σήμερα ο ανασχηματισμός, θα έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα: οι υπουργοί θα έχουν ένα τρίμηνο μπροστά τους να μάθουν καλά το χαρτοφυλάκιό τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο από το φθινόπωρο. Στην αντίθεση περίπτωση (του φθινοπωρινού ανασχηματισμού), οι υπουργοί θα είναι μάλλον πολύ «φρέσκοι» στα νέα τους καθήκοντα, όταν το ρολόι δείξει την ώρα του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. 

Ο χρόνος του ανασχηματισμού συνδέεται πάντως και με το χρόνο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί, αν ο ανασχηματισμός προηγηθεί, τότε είναι πιθανό διάφοροι «πικραμένοι» από τις επιλογές του αρχηγού τους να βρεθούν απέναντί του στο συνέδριο. 

Παρά ταύτα, επειδή το κυβερνητικό έργο έχει συνέχεια και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει διακαώς να τρέξει τη νομοθετική δουλειά  μέσα στο καλοκαίρι, ένας ανασχηματισμός τώρα, θα γινόταν εμπόδιο στο σχέδιο επιτάχυνσης. 

Υπάρχει ωστόσο και ένα τρίτο ενδεχόμενο: η διαρροή για επικείμενο ανασχηματισμό να έγινε μόνο και μόνο για να τους έχει «δεμένους» τους υπουργούς του ο Α. Τσίπρας! 

Ανεξαρτήτως, τέλος,  του χρόνου, με ενδιαφέρον περιμένουμε και το μείγμα στο οποίο θα καταλήξει ο πρωθυπουργός, όταν έλθει η ώρα. Δοσολογία πολιτική, δοσολογία μεταξύ παλιών και νέων κ.ο.κ. Με κυρίαρχο πολιτικό ερώτημα, αν θα εισέλθουν στην κυβέρνηση πολιτικοί που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Αν. Ελλ. Πολιτικοί της ευρύτερης κεντροαριστεράς και αν, τελικώς αυτοί θα σηματοδοτούν όντως κάτι το «νέο» ή αν αντιθέτως θα συνιστούν δοκιμασμένες -ή ξεπερασμένες από το χρόνο, κατ’ άλλους- λύσεις.