Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος με δύο διαδοχικές ερμηνείες είπε ότι ο ΦΠΑ στα νησιά κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και στη συνέχεια στα όρια της συνταγματικότητας.

Η δεύτερη κατά σειρά παραδοχή, μετά τον Πάνο Καμμένο και την αναφορά του σε "εγκληματική και αντισυνταγματική αύξηση φόρου", έφερε πολιτική θύελλα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι έχουν φτάσει στο σημείο να αντιπολιτεύονται τους εαυτούς τους. Εν τω μεταξύ ο ένας μετά τον άλλο κυβερνητικά στελέχη συστρατεύονται στην άποψη Καμμένου. 

Από τη Νέα Δημοκρατία κάνουν λόγο για κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ σε επίσημη ανακοίνωση διερωτώνονται γιατί παραμένουν στην κυβέρνηση αφού εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές:

«Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα και τις πολιτικές τους άδικες, αντισυνταγματικές και επικίνδυνες. Κάθε πολίτης αναρωτιέται:

Πως μπορούν να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές; Γιατί τελικά μένουν στην Κυβέρνηση; Προσβάλλουν και τη νοημοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: 

Ο κ. Καμμένος βέβαια μας έχει συνηθίσει σε κυβιστήσεις και λαϊκισμούς. Χωρίς αιδώ. Αλλά το ότι δυστυχώς την σκυτάλη αυτή παρέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια ακόμη συνειδητή επιχείρηση εξαπάτησης των νησιωτών, από όλη την συμμαχία Συριζα/ΑΝΕΛ.

Τέρμα τα ψέματα. Αν πιστεύουν αυτά που λένε, υπάρχουν δυο δρόμοι: ο ένας να επαναφέρουν το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά. Ο δεύτερος να παραιτηθούν αξιοπρεπώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος,  ο οποίος σε μήνυμά του στοTwitter έγραψε:

Για να κρατήσουν κλεμμένες με ψέμματα ψήφους, αντιπολιτεύονται τον εαυτό τους,μιλώντας για αντισυνταγματικότητα ΦΠΑ σε νησιά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, σωτσόσο, δεν είναι λίγα τα στελέχη που συμφωνούν με τη θέση Καμμένου-Βούτση όπως ο κ. Καματερός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά.Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του αυτή τη φορά συμφωνώ» δήλωσε στη Βουλή. 

Και η Εύη Καρακώστα πάντως μιλώντας στο ρ/σ του ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Ακραίως" δήλωσε ότι αν όντως κριθεί αντισυνταγματική τότε αυτό βοηθάει εξαιρετικά την κυβέρνηση!