current views are: 7

26 Μαΐου 2016
Δημοσίευση12:06

Επιστολή διαμαρτυρίας γηροκομείων στον Τσίπρα για την αύξηση του ΦΠΑ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση στο ΦΠΑ, στο 24% εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαβίωση των ηλικιωμένων στις Μονάδες Φροντίδας. 

Δημοσίευση 12:06’

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση στο ΦΠΑ, στο 24% εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαβίωση των ηλικιωμένων στις Μονάδες Φροντίδας. 

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αύξηση στο ΦΠΑ στο 24% εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαβίωση των ηλικιωμένων στις Μονάδες Φροντίδας

Από τον περασμένο Ιούλιο έχει επιβληθεί μια «ακατανόητα, σκληρή και υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τη διαβίωση χιλιάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε “εκ παραδρομής” και ότι “επίκειται σχετική διορθωτική κίνηση”, ο ΦΠΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 24%», επισημαίνουν οι φορείς σε ανακοίνωσή τους.

H αύξηση αυτή, όπως αναφέρουν, που υπολογίζεται πάνω από 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 200 νόμιμα κερδοσκοπικά και μη γηροκομεία της χώρας, τα οποία «οδηγούνται, μαθηματικά, σε κλείσιμο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ». Μάλιστα, στα γηροκομεία, στα οποία μένουν 10.000 ηλικιωμένοι, εργάζονται και περίπου 5.000 άτομα, «που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς εργασία».

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. «Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού ελλείψει επαρκών κρατικών δομών, δεν υφίσταται κάποια εναλλακτική για τους ανήμπορους και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο».

Στην ανοιχτή επιστολή υπογραμμίζεται επίσης, ότι βάσει των υπολογισμών της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), τα αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000 ευρώ, «ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης “φροντίδας” στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας».

Οι δύο φορείς ζητούν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προστατέψει «το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με όρους αξιοπρέπειας».


σχετικα αρθρα