«Εάν τα πτυχία είναι πλαστά, αυτό είναι κακούργημα και είναι θέμα εισαγγελέα», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι «τα πτυχία αυτά δεν ήταν ακριβώς πλαστά και δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι φέρουν την ευθύνη τα άτομα τα οποία φοιτούσαν σε αυτά, αν δηλαδή υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία των σχολείων. 

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα», η πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «δεν μπορούν να παραμείνουν άνθρωποι με πλαστά πτυχία στο Δημόσιο» και διευκρίνισε ότι από τη θέση της υπουργού Παιδείας είχε ανταποκριθεί σε καταγγελίες και πληροφορίες που υπήρχαν για Ιδιωτικά ΤΕΕ που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις προσωπικού και εγκαταστάσεων και έδιναν πτυχία με υψηλές βαθμολογίες.

«Εάν πρόκειται για πλαστά πτυχία, το θέμα δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας αλλά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι: 

Την περίοδο των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ είχαν εκδιωχθεί από το Δημόσιο υπάλληλοι με πλαστά πτυχία.

«Το υπουργείο, επί δικής μου θητείας, είχε δημιουργήσει ένα πρότυπο εσωτερικό μηχανισμό για τα Πανεπιστήμια ώστε να διαμορφώσουν τον εσωτερικό κανονισμό τους», πρόσθεσε, «ωστόσο υπάρχουν Πανεπιστήμια ακόμη και σήμερα που δεν έχουν εσωτερικό μηχανισμό. Είχαν, επίσης, γίνει προγραμματισμοί μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας και κάθε Πανεπιστημίου που αφορούσαν το προσωπικό και τον αριθμό των φοιτητών, αλλά ποτέ δεν λειτούργησαν με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών», σημείωσε η κυρία Γιαννάκου.

Σε συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά FM», η κυρία Γιαννάκου διευκρίνισε:

Καταρχήν τα πτυχία αυτά δεν είναι πλαστά. Ότι είναι πλαστό πτυχίο είναι θέμα εισαγγελέως και υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης. Είναι πτυχία από σχολές , πιθανώς, όπου έχουν τιμωρηθεί είτε με χρηματικά ποσά είτε με πειθαρχικές κυρώσεις είτε αφαίρεση άδειας λειτουργίας ή αναστολή της άδειας λειτουργίας είτε γιατί δεν ανταποκρίνονταν στο αναγκαίο διδακτικό προσωπικό τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά από έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Επειδή ακριβώς τα πτυχία αυτά δεν ήταν ακριβώς πλαστά και δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι φέρουν την ευθύνη τα άτομα τα οποία φοιτούσαν σε αυτά, αν δηλαδή υπήρχαν σοβαρές παρατυπίες στη λειτουργία των σχολείων, για αυτό ακριβώς με το νόμο 3577 του 2007 επεβλήθησαν εξετάσεις στα άτομα αυτά για να πάρουν τίτλο πτυχίου που να θεωρείται νόμιμος. 

«Δεν ξέρω τι είναι οι άνθρωποι αυτοί δηλαδή έχουν εν τω μεταξύ προσληφθεί στο δημόσιο προφανώς, έχουν ξεπεράσει άλλους υποψηφίους διότι ο βαθμός του απολυτηρίου μετρούσε πάρα πολύ και φαίνεται πως κάποια ΤΕΕ έβαζαν με πολύ ευκολία το 20; Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία είναι αυτά και αν μεταξύ αυτών υπάρχουν και πραγματικά πλαστά. Πάντως ο νόμος τον οποίο εγώ  είχα κάνει τότε ήταν για αυτούς που ήταν από το ’04 μέχρι το ’08 προκειμένου να νομιμοποιηθεί το χαρτί που είχαν πάρει δηλαδή να αποδειχθεί πρώτον ότι γνώριζαν και δεύτερον να πάρουν τον κατάλληλο βαθμό που τους ανήκε. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η έννοια πλαστό πτυχίο σημαίνει απόλυση και Εισαγγελέα, εδώ δεν είναι η ίδια περίπτωση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση, η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι:

Είναι φανερό ότι οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να παράσχουν  διευκολύνσεις για το χρέος διότι ναι μεν η μεγάλη βαρύτητα αυτού του χρέους είναι από το ’22 και μετά αλλά ένα κράτος πρέπει να κάνει σχεδιασμό για πολλά έτη μπροστά αν θέλει να έρθει καμιά επένδυση ή κάτι να κινηθεί. Δεν βλέπω τέτοια διάθεση από τους εταίρους και από την άλλη πλευρά βλέπω το ΔΝΤ να θέλει να παράσχει διευκολύνσεις αλλά με πολύ βαρύτερο πρόγραμμα από ότι είναι το σημερινό. Νομίζω είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δεν πρέπει κανείς να είναι ενθουσιασμένος. 

Βέβαια διευκολύνει στο ότι θα πάρουμε κάποια χρήματα για να πληρώσουμε τις υποχρεώσει μας αλλά μια χώρα δεν μπορεί να ανοίξει πόρτες ή να αλλάξει κάτι ουσιαστικά αν δεν μπορεί να έχει ένα στοιχειώδη σχεδιασμό κάποιων ετών μπροστά.