current views are: 8

26 Μαΐου 2016
Δημοσίευση13:08

Ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για τον αποκλεισμό ΜΜΕ στην Ειδομένη

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης συνεργείων του Τύπου στον καταυλισμό της Ειδομένης, κατά την επιχείρηση εκκένωσης, με εξαίρεση την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δημοσίευση 13:08’

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης συνεργείων του Τύπου στον καταυλισμό της Ειδομένης, κατά την επιχείρηση εκκένωσης, με εξαίρεση την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με την απαγόρευση πρόσβασης συνεργείων του Τύπου στον καταυλισμό της Ειδομένης, κατά την επιχείρηση εκκένωσης, με εξαίρεση την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απηύθυνε σήμερα ο βουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος στην ερώτησή του κάνει λόγο για «πρωτοφανή απόφαση κυβερνητικής λογοκρισίας»  με αρνητικό αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Με καθυστέρηση πολλών μηνών ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 2016 η διαδικασία μεταφοράς εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών  από τον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης σε 6 διαθέσιμους πρώην βιομηχανικούς χώρους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Κυβέρνηση έχοντας εφαρμόσει και στο παρελθόν παρόμοιες τακτικές, απαγόρευσε την παρουσία δημοσιογράφων στον καταυλισμό και επέβαλε τον αποκλεισμό τους σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων, δίχως να δικαιολογεί τη λήψη της απόφασης λογοκρισίας. Παράλληλα, περιορισμένες διευκρινίσεις έχουν δοθεί και για τους χώρους μετεγκατάστασης και τις συνθήκες διαβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο κ. Υπουργός:

α) Σε ποιο σκεπτικό εντάσσεται η απόφαση απαγόρευσης της κάλυψης της διαδικασίας μεταφοράς των προσφύγων από όλα τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πέραν των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης ΕΡΤ και ΑΠΕ; Πως αντιλαμβάνεται τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργείται σε διεθνές επίπεδο και πως απαντά στις διεθνείς επικρίσεις για περιορισμό της ελεύθερης δημοσιογραφικής κάλυψης;

β) Δεδομένης της προχειρότητας, την οποία επιδεικνύει η Κυβέρνηση στη διαχείριση της παραμονής των προσφύγων σε όλους τους καταυλισμούς της ελληνικής επικράτειας, των προβλημάτων που δημιουργούνται στο επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων και στις τοπικές δομές, ποιος είναι ο σχεδιασμός προκειμένου να υπάρξουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης; Οι αποφάσεις μετεγκατάστασης έχουν λάβει υπόψη, ως παράδειγμα, την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας για τη μετάδοση ασθενειών; Ποια η μέριμνα της κυβέρνησης προκειμένου να μην επαναληφθούν τα καθημερινά φαινόμενα άθλιας διαβίωσης των προσφύγων και σημαντικής επιβάρυνσης των τοπικών κοινοτήτων;»

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Κωνσταντίνος Τσιάρας, Ιωάννης Βρούτσης, Κωνσταντίνος Α.Τασούλας, Μάνος Κόνσολας, Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής, Βασίλης Κικίλιας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Αθανάσιος Δαβάκης.

Στο μεταξύ πριν από μερικές ώρες με απόφαση του αρχηγείου της Αστυνομίας έληξε το εμπάργκο σε δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στην περιοχή.


σχετικα αρθρα