Για… ακόμα αρκετά ξενύχτια για την Ελλάδα προειδοποιεί ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «υπάρχει ακόμη δουλειά», ενώ σημειώνει πως από τις 11 ώρες που διήρκεσε το Eurogroup οι 9 ξοδεύτηκαν για να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Μιλώντας στο MNI ο Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία δεν αποτελεί συμπληρωματικό μνημόνιο και λέει ότι χρειάζονται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU» τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην Ελληνική οικονομία.

Ωστόσο προειδοποιεί πως οι δανειστές θα είναι σε επιφυλακή για την πορεία εφαρμογής των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που όπως λέει θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των αποφάσεων για το χρέος.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση την εφαρμόσει τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του Ταμείου. Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι και τα στελέχη του Ταμείου έδωσαν τη συγκατάθεση τους και ότι η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Παραδέχθηκε ότι η αναθεωρημένη DSA θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά συμπλήρωσε ότι θα συνταχθεί σε συνεργασία με την ΕΕ. Ερωτώμενος πώς θα τα βρουν οι δύο πλευρές αφού είναι πλέον σαφές και επισήμως με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι υπάρχει διάσταση απόψεων στις προβλέψεις, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αποτελεί χρέος όλων να βρεθεί κοινή λύση και ότι υπάρχει κοινό καθήκον να υπάρξει συμβιβασμός και σεβασμός στις κόκκινες γραμμές.

Όσο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ο επίτροπος ανέφερε ότι στα αρχικά draft υπήρχαν αριθμοί όμως στο τελικό κείμενο σβήστηκαν.