Αρνητικά τοποθετήθηκε για την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι κακό μέτρο» αλλά εξήγησε:

Θα έπρεπε όμως να το συγκρίνουμε με τα πολύ χειρότερα που μας ζητούσαν οι δανειστές, δηλαδή να αυξήσουμε το ΦΠΑ κατά 10 μονάδες στο ρεύμα και το νερό. Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με τα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι οι δανειστές πάντα ζητούσαν ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου υπογράμμισε ωστόσο ότι «εμείς αυτά δεν τα θέλουμε, δεν τα συζητάμε» και πρόσθεσε:

Δεν έχουμε υπογράψει τίποτα που να ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα που έχουμε τώρα. Αντίθετα έχουμε βάλει στο τραπέζι την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» σημείωσε. Σε αυτή τη φάση που είμαστε σε δύσκολες ώρες προσπαθούμε να μοιράσουμε τα βάρη με τον δικαιότερο τρόπο. Δηλαδή να πάρουμε λίγα από τους πολλούς αλλά πολλά από τους λίγους που έχουν οικονομική άνεση να δώσουν περισσότερα.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία τόνισε: «Οι ίδιοι άνθρωποι που επέβαλαν 11 μειώσεις στους συνταξιούχους δεν μπορούν τώρα να μας εγκαλούν γιατί αυξήσαμε κατά μισή μονάδα τις εισφορές. Είναι υποκρισία και δημαγωγία να μας το λένε, χωρίς να λένε επίσης ότι αν δεν μειώναμε τις εισφορές θα έπρεπε να μειώσουμε ξανά τις συντάξεις».

«Οι άνθρωποι που οδήγησαν στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και μας κληρονόμησαν ένα τοπίο έρημης γης, μας εγκαλούν όταν εμείς προσπαθούμε τα βάρη, τα οποία αναγκαστικά θα πρέπει να μοιραστούν, να τα μοιράσουμε με τον δικαιότερο τρόπο» τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Έχουμε να διαχειριστούμε μία κρίση και μπορούμε να τη διαχειριστούμε είτε ωφελώντας τους λίγους, τους πλούσιους, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είτε προσπαθώντας να βγούμε από την κρίση μοιράζοντας τα βάρη με τέτοιο τρόπο που να μην πέφτουν στους φτωχούς. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό διαλύθηκε στον έναν χρόνο που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία» υπογράμμισε.

«Υπογράψαμε αλλά επειδή εμείς δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι και αυτά που υπογράψαμε τα υπογράψαμε για να γλιτώσουμε την άτακτη χρεοκοπία. Τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που έχει το μνημόνιο προσπαθούμε να τις αδρανοποιήσουμε. Για αυτό μας μιλάνε για ακήρυχτο ταξικό πόλεμο» κατέληξε ο υπουργός.