current views are: 7

26 Μαΐου 2016
Δημοσίευση15:09

Τσακαλώτος: Δεσμευτικά τα μέτρα για το χρέος – Χουλιαράκης: Δεν αποσύρεται ο ΦΠΑ στα νησιά

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup ενημερώνουν τους δημοσιογράφους το οικονομικό επιτελείο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Δημοσίευση 15:09’

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup ενημερώνουν τους δημοσιογράφους το οικονομικό επιτελείο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Δεσμευτικά» χαρακτήρισε τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup για το ελληνικό χρέος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει ατέλειες – εξ ου και οι αστερίσκοι που έβαλε το Eurogroup για να εκταμιεύσει τη δόση, ενώ διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Θολό τοπίο για το ΕΚΑΣ

Ασαφής ήταν η απάντηση του κ. Τσακαλώτου για το ζήτημα που έχει προκύψει με περίπου 100.000 συνταξιούχους που καλούνται επιστρέψουν αναδρομικά χρήματα, επειδή άλλαξαν τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος.

«Η συζήτηση που γίνεται τώρα για αυτή την αναδρομική πληρωμή είναι ή να μην υπάρχει ή να αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι με άλλο τρόπο, όπςω είπε ο Πρωθυπουργός από το Κοινωνικό Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση η δέσμευσή μα ςείναι ότι θα υπάρξει αυτή η αποζημίωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» είπε χαρακτηριστικά ενώ δήλωσε «αδιάβαστος» για τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνει αυτό.

«Με πιάνετε λίγο αδιάβαστο γιατί είναι θέμα του κ. Κατρούγκαλου. Θα το συζητήσουμε πότε θα γίνει και πώς» τόνισε. 

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως οι στόχοι της κυβέρνησης για το Eurogroup ήταν τρεις:

  • Θέλαμε να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση της δόσης.
  • Να μπορέσουμε με αυτή την αξιολόγησης να μπούμε στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ που ελπίζουμε ότι θα έρθει γρήγορα.
  • Να έχουμε συμφωνία για το χρέος.  

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση τελείωσε αν και παραδέχθηκε πως υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τα οποία ωστόσο όπως είπε υπάρχουν σε κάθε αξιολόγηση.

Κάνοντας αναλυτική ενημέρωση για τις αποφάσεις για το χρέος υπογράμμισε πως «για πρώτη φορά, υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο» και πρόσθεσε:

Αυτό καταγράφηκε επισήμως και αναγνωρίστηκε στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός. Αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά ορίζει τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα είχαμε τη δέσμευση, ότι κάτι θα γίνει αν χρειαστεί. Η διαφορά τώρα είναι πως έχουμε έναν ορισμό του τι σημαίνει «αν χρειαστεί» για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% του ΑΕΠ και μετά στο 20%, λιγότερο απ ότι έχουν πολλές χώρες αυτή τη στιγμή. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ, γιατί ο ορισμός είναι μέσα στο κείμενο, είναι δεσμευτικός. Έχουμε σημαντικά αποτελέσματα για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών.

Μετά την εκταμίευση της δόσης, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, «το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ του βραχυπρόθεσμου χρέος», εξηγώντας πως ο μηχανισμός θα κάνει παρεμβάσεις «ώστε να μην εκτοξευθεί αυτό που θα χρειάζεται να πληρώσει η κυβέρνηση».

Ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τόνισε πως η δέσμη που θα ληφθεί περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση του πακέτου από τα κέρδη από τα ANFA και τα SMP «για να μπορούμε να κρατήσουμε τον στόχο του 15%» για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες. «Θα υπάρχουν εξαγορές κομματιών του παλιού χρέους, είτε είναι του ΔΝΤ, είτε από αλλού. Θα υπάρχουν αλλαγές σε περιόδους χάριτος ή θα υπάρξει επιμήκυνση σε ένα κομμάτι του χρέους. Στόχος είναι η ελληνική οικονομία να χρηματοδοτήσει το χρέος» εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

Επιπλέον, λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν θα κάνει καινούργια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους όπου θα κοιτάξει τη δέσμη μέτρων, εάν είναι αρκετά τα εργαλεία που υπάρχουν, ή θα χρειαστούν άλλα εργαλεία. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018 που θα κάνει βιώσιμο το χρέος. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι στη βάση του τι χρειάζεται η Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το χρέος.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Ήταν μία απόφαση που είχε συμβιβασμούς. Δίνει ένα βασικό διάδρομο να ξέρουν οι πολίτες και οι οικονομικοί παράγοντες για να μπορούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα και να επηρεάσουν τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης και άρα να πιάσουμε πιο εύκολα τους στόχους που πρέπει να πιάσουμε» υποστήριξε και κατέληξε:

Η επιτυχία για τα μέτρα του χρέους θα φανεί σε βάθος χρόνου. Αλλά με την εκταμίευση, με την ποσοτική χαλάρωση και την ασφάλεια για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο διάδρομος θα είναι ανοιχτός. 

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα capital controls, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ο κόσμος θα δει αλλαγές από τη συμφωνία. Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο, πως είναι σημαντικό για να μειωθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είναι η επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες. «Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση, το δεύτερο είναι η αλλαγή των όρων δανεισμού των τραπεζών από ΕΚΤ, το τρίτο θα γίνει επειδή θα δούμε ότι γίνονται κινήσεις για μείωση κόκκινων δανείων» είπε και πρόσθεσε:

Αυτό θα δημιουργήσει σταθερό τραπεζικό σύστημα και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα. Αυτό θα αργήσει λίγο να φανεί ως αποτέλεσμα. Εάν ο κόσμος αισθανθεί ότι τελείωσε το Grexit, ο βαθμός εμπιστοσύνης θα ανέβει. 

Χουλιαράκης: Οι ανοιχτές εκκρεμότητες για τη δόση

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, επεσήμανε πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ήταν η πιο δύσκολη της τελευταίας πενταετίας και πιθανότητα η πιο σημαντική. «Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα δύσκολα μέτρα που υποχρεωθήκαμε να πάρουμε», είπε ο ίδιος και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους το 2016, 2017 και του 2018. «Κατά συνέπεια, δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουμε νέα μέτρα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως συνολικά 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τα ξένα κοινοβούλια. Τα υπόλοιπα 2,8 δισεκατομμύρια θα εκταμιευθούν από αυτά και το 1,7 εξ αυτών θα κατευθυνθούν στην ιδιωτική οικονομία ως αντιστάθμισμα των δύσκολων μέτρων.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πληρούνται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάκαμψη:

Η πρώτη είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η δεύτερη είναι η δημοσιονομική ένεση με την μορφή αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών και η τρίτη είναι η απομάκρυνση του κλίματος αβεβαιότητας που επιτρέπει στην οικονομία να πάρει πάλι μπρος.

«Η προοπτική που ανοίγει για την οικονομία είναι θετική και θα ρίξουμε το βάρος για την ανάκαμψη» συνέχισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:

Για τους στόχους για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες: από το 2009 έως και το 2013 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ήταν κάθε χρόνο πάνω από το 25% του ΑΕΠ, ενώ το το 2013 άγγιξε το 33%.

«Τα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν άμεσα, απομακρύνουν το ρίσκο για υψηλά επιτόκια τα επόμενα χρόνια. Παρότι τα δάνεια του ESM είναι χαμηλά, αλλά είναι κυμαινόμενα. Και με την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν» συνέχισε αναφερόμενος για το χρέος και τόνισε:

Μεσοπρόθεσμο υπάρχει η δέσμευση πως θα γίνει ότι χρειαστεί – θα μπορεί να είναι αναδιάρθρωση του χρέους του EFSF με επιμήκυνση χρόνου ωριμάνσεων, αλλά και εξαγορά άλλων δανείων, όπως το χρέος προς το ΔΝΤ, ώστε να καταστεί βέβαιο πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι μέσα στο στόχο.

Σε μακροπρόθεσμο χρόνο θα θεσμοθετηθεί μηχανισμός που θα διορθώνει τις όποιες υπερβάσεις του στόχου για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.  

Κάνοντας ειδική αναφορά στα ανοιχτά θέματα – τους αστερίσκους που έθεσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ για να εκταμιευθεί η δόση, ο κ. Χουλιαράκης επεσήμανε πως «είναι τεράστιο το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Είναι λογικό να υπάρχουν λάθη και ατέλειες».

Όπως υπογράμμισε, «ο μεγάλος όγκος των εκκρεμοτήτων αφορά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις». Κατά τον ίδια, τρία είναι τα βασικά θέματα που θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες:

  1. Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Η δέσμευση προέβλεπε την ολοκλήρωση του μνημονίου με τους επενδυτές. Όλες οι πλευρές ζήτησαν παράταση για ολοκλήρωση των διαδικασιών για έναν μήνα.
  2. Κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου. Δάνεια επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας κλπ. Η εκκρεμότητα προέκυψε γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς .Η κυβέρνηση και η ΤτΕ έχουν κοινή στάση. Υπάρχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς ώστε να βρεθεί κοινή λύση στο ζήτημα.
  3. Νομικές διατυπώσεις στο θέμα του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Προσδιορισμός του ΔΣ και νομική κάλυψη των μελών του.

Ο κ. Χουλιαράκης, είπε επίσης πως «στην επικαιροποιημένη συμφωνία υπάρχει ρητή αναφορά στο πως θα αξιοποιείται ενδεχόμενη υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος: Εξηγεί ότι θα μπορούσε αυτή αν είναι μόνιμη να οδηγήσει σε μείωση της φορολογίας ή αύξηση των κοινωνικών δαπανών».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από μερίδα κυβερνητικών παραγόντων για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, επεσήμανε πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επούλωση και η εισοδηματική στήριξη των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, ανεξάρτητα εάν είναι κάτοικοι νησιών ή της ηπειρωτικής Ελλάδας». Πάντως, όπως σημείωσε η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αποσύρει το μέτρο αυτό. Παρεμβαίνοντας για το θέμα και ο κ. Τσακαλώτος, υπενθύμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία μνημονιακή υποχρέωση που ψηφίστηκε απ όλα τα κόμματα το καλοκαίρι. «Εγώ είμαι σαφής:  Είναι καλύτερο να πληρώνεις έναν κανονικό φόρο σε ένα τουριστικό νησί και να κάνεις μία στοχευμένη νησιωτική πολιτική και να βοηθάς έτσι τους αδύναμους».

Αναφερόμενος στον «κόφτη» υποστήριξε πως «αυτός θα έχει διάρκεια ζωής, τη διάρκεια του προγράμματος» και συνέχισε:

Η τελευταία χρονιά που θα ισχύει ο κόφτης θα είναι το 2019, η χρονιά μετά το τέλος του προγράμματος.

Συνέχισε λέγοντας πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να επιχειρήσουμε σιγά – σιγά να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές μέσα στο 2017. Δεν θέλουμε να βγούμε γρήγορα, αλλά να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης».


σχετικα αρθρα