Ως μια καλή ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία εκλαμβάνουν στην κυβέρνηση την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην χώρα μας σήμερα και αύριο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει από πέρυσι πρόσκληση προς τον Βλ.Πούτιν για να επισκεφτεί την Αθήνα. Τελικά, μετά από διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αποφασίστηκε το ταξίδι του ρώσου Προέδρου να πραγματοποιηθεί εντός του 2016, χρονιά συμβολική, καθώς θα συμπληρώνονταν 1.000 χρόνια από την ρωσική παρουσία στον Άγιο Όρος. Άλλωστε, στο πρόγραμμα του Βλ.Πούτιν κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, περιλαμβάνεται και η επίσκεψη του στην Αθωνική Πολιτεία.

Η παρουσία του Βλ.Πούτιν στην Ελλάδα δεν θα έχει μόνο πολιτιστικούς στόχους. Είναι σαφές πως ρωσικές δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας σε μια σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Για αυτό τον λόγο, ο ρώσος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από αρκετούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο φιλολογικό, αλλά ορισμένα σχέδια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις. Ήδη έχει υπογραφεί στην Ρώμη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Gazprom-ΔΕΠΑ-Edison, για την κατασκευή αγωγού που θα αντικαταστήσει τα σχέδια για τον Turkish Stream. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ρωσικές εταιρίες που ενδιαφέρονται να μπουν στο παιχνίδι της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Μελίτη της Φλώρινας, που θα είναι αποτέλεσμα κοινοπραξίας της ΔΕΗ με ρωσική εταιρία. Η νέα κοινοπραξία, αναμένεται εκτός από παραγωγός, να είναι και ο πάροχος υπηρεσιών. Στην ουσία πρόκειται για κυβερνητική ντρίπλα έναντι των αξιώσεων των δανειστών για σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη. Με αυτό τον τρόπο και θα καταφέρει να ανοίξει την αγορά ενέργειας και θα συμμετέχει το δημόσιο στο νέο σχήμα.   

Πάντως, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση, η ελληνική πλευρά δεν κρύβει την επιθυμία της να μετατραπεί σε προνομιακό συνομιλητή της Μόσχας, πάντα όμως στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Ευρώπης πως το χαλάρωμα των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει στην Ρωσία θα είχε οφέλη και για τις δύο πλευρές.