current views are: 10

27 Μαΐου 2016
Δημοσίευση17:04

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Μπροστά 8 μονάδες η ΝΔ – Τι λένε για το Eurogroup – Οι εκπλήξεις για τα μικρά κόμματα

Μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. 

Δημοσίευση 17:04’

Μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. 

Μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης καθώς και για την γενικότερη πορεία της χώρας.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, η Ένωση Κεντρώων 4%. Δυναμική είσοδο κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που συγκεντρώνει 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Από 1% συγκεντρώνουν οι Λαϊκή Ενότητα και η Εθνική Ενότητα. Στο 21% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στο 3,5% το άκυρο/λευκό και στο 15% η αποχή.

Στην παράσταση νίκης – ειδικότερα στο ερώτημα ποιο πιστεύετε ότι στις ερχόμενες εκλογές θα επικρατήσει, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 54%, έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 41% δεν επιθυμεί ούτε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ούτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το 31% απαντά πως θέλει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 24,5% υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία –το 86,5%- εμφανίζεται δυσαρεστημένη, την ώρα που μόλις το 6,5% απαντά πως είναι ικανοποιημένο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η δυσαρέσκεια ανέρχεται στο 70%, ενώ μόλις το 16,5% των ερωτηθέντων απαντούν πως είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το 80,5% των πολιτών εκτιμά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 11,5% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην ίδια κατεύθυνση, το 49% θεωρεί πως τον επόμενο χρόνο η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει ,το 25% απαντά πως μάλλον θα χειροτερεύσει, το 19% πως θα μείνει ίδια, το 4,5% πως μάλλον θα βελτιωθεί και το 1% πως σίγουρα θα βελτιωθεί.

Για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης

Η συντριπτική πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 72% απαντά πως η κυβέρνηση καθυστέρησε κατά τη διαπραγμάτευση και αυτό απέβη εις βάρος της χώρας μας. Το 7,5% εκτιμά πως υπήρξε καθυστέρηση, αλλά προς όφελος της χώρας και το 10% απαντά πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, το 41% απαντά πως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι άσχημες για τη χώρα, το 22,5% απαντά πως δεν είναι ούτε καλές, ούτε άσχημες, το 7,5% τις αποτιμά θετικά και το 29% απαντά πως δεν γνωρίζει τα όσα ανακοινώθηκαν.

Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 44% θέλουν να ολοκληρώσει την τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και το 10% δίνει άλλη απάντηση.

Πάντως, το 80,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, το 10% απαντά πως θα καταφέρει να ολοκληρώσει της συμφωνία και το 9,5% απαντά πως δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.

Διαβάστε ολόκληρη τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ


σχετικα αρθρα