Τις εξαιρετικά στενές σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας και τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας επεσήμαναν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, κατά την υποδοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «στρατηγική επιλογή» της Ελλάδας ως προς την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, ενώ τόνισε ότι υποδέχεται τον ρώσο πρόεδρο σε μια περίοδο όπου η στην «Ελλάδα κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».

«Σας καλωσορίζω και πάλι και θέλω να σας διαβεβαιώσω για τα ισχυρά αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον ρωσικό» τόνισε ο έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί για την Ελλάδα μια στρατηγική επιλογή, που επιβάλλουν οι ιστορικά ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους λαούς μας όσο και οι δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας, τόσο οικονομικές όσο και ενίσχυσης της σταθερότητας και τη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή». 

Για τα αποτελέσματα της συμφωνίας στο Eurogroup και το σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. τσίπρας τόνισε προς τον πρόεδρο Πούτιν:

Στην Ελλάδα κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών που θα είναι σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και προοπτικής. 

Ο έλληνας Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μας σε διμερές επίπεδο και τη βούληση να αναβαθμιστούν οι σχέσεις, όπως και στην επίσκεψή μου στην Αγία Πετρούπολη». 

Πούτιν: Οι καλές σχέσεις των λαών μας να μετατραπούν σε οικονομικές συνεργασίες

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε ότι "αν και τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες, υπάρχουν καλές προοπτικές" για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. 

"Κύριε πρωθυπουργέ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση, συνεχίζουμε τη σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο ανώτατο επίπεδο. Και αυτό γίνεται με φόντο το έτος πολιτισμού Ελλάδας- Ρωσίας. Και στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη έχουμε συζητήσει τις προπτικές μας σε οικονομική συνεργασία. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες δύσκολες αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές" υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος, ενώ έδειξε το δρόμο για νέες οικονομικές συνεργασίες σε ενέργεια, τεχνολογίες και υποδομές:

Πρέπει να μεταμορφώσουμε τις καλές σχέσεις των δύο λαών σε απτά και οικονομικά αποτλεέσματα. Δεν είναι μόνο η ενέργεια, αλλά και υψηλές τεχνολογίες, υποδομές, αμοιβαίες επενδύσεις. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά σήμερα. 

Παρακολουθήστε σε live blogging την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα