Την πεποίθησή του ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε σε συνεντεύξεις του στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Sputnik και Ria Novosti ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Οι οικονομικοί δείκτες αποδείχθηκαν πολύ καλύτεροι από τις προβλέψεις. Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη θετική έκβαση της συνάντησης του Eurogroup και την προσδοκώμενη αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας με την ψήφιση ενός νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε τις προσδοκίες ακόμη μια φορά», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik με αφορμή την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Rosneft και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), πέρα από την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom.

«Σήμερα θα υπογράψουμε μια πολιτική διακήρυξη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών», είπε ακόμη ο έλληνας πρωθυπουργός και σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας προς τους ρώσους πολίτες που ταξιδεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ξεπεράσαμε όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας των αλλαγών στην έκδοση βίζας εντός της ζώνης Σένγκεν, εντείναμε την εργασία των προξενείων μας στην Ρωσία προσελκύοντας δεκάδες νέους υπαλλήλους και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην υψηλή ζήτηση από τους Ρώσους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θεωρώ απαραίτητο, όπως έχω ήδη δηλώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος για την χαλάρωση των όρων χορήγησης βίζας για τους ρώσους πολίτες», δήλωσε ο κος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και τους αντίστροφους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Μόσχα σε κράτη-μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι επηρεάζουν την συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας και πως θα πρέπει να επιδιωχθούν θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, ανέφερε πως η Μόσχα και η Αθήνα θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τον πολιτικό διάλογο σε κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Παράλληλα σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA NOVOSTI αναφέρθηκε εκτενέστερα στους τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την εμπορική μας συνεργασία, ωστόσο πεποίθησή μας αποτελεί  ότι υπάρχουν τομείς, όπως οι επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές και τους λιμένες, αλλά και η ενέργεια και ο τουρισμός, όπου οφείλουμε να εστιάσουμε και μπορούμε να έχουμε πρακτικά, απτά αποτελέσματα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:«Έχουμε την πρώτη έκφραση ενδιαφέροντος από ρωσικούς ομίλους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στον τουρισμό, η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ασφαλή και φιλόξενο προορισμό. Ξεπεράσαμε τα όποια προσκόμματα δημιουργήθηκαν λόγω της αλλαγής συστήματος θεωρήσεων Schengen, ενισχύουμε τα Προξενεία μας στη Ρωσία με δεκάδες νέα στελέχη και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στη σημαντική ζήτηση που υπάρχει από τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα. Παράλληλα, θεωρώ απαραίτητη, όπως έχω τονίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την επανεκκίνηση του διαλόγου για φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες. Στον τομέα της ενέργειας, πέραν της πρόσφατης συμφωνίας Edison-ΔΕΠΑ-Gazprom, σήμερα θα υπογραφεί μια ακόμη σημαντική συμφωνία Rozneft-ΕΛΠΕ».  

Σε ερώτηση του πρακτορείου για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σημειώνοντας ότι: «Για το 2016 προβλέπουμε επιστροφή στην ανάπτυξη από το β'  εξάμηνο. Ειδικά έπειτα από τις θετικές εξελίξεις του πρόσφατου Εurogroup και την αναμενόμενη τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, με την προώθηση του νέου επενδυτικού νόμου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ξεπεράσουμε για ακόμη μια φορά τις προσδοκίες». 

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών εν μέσω δυσκολιών στις ευρωρωσικές σχέσεις ο πρωθυπουργός τόνισε  ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, ούτε να διασφαλίσουμε την τήρηση του διεθνούς δικαίου, εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορικής. 

Η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εξασφαλισθεί χωρίς συνεργασία και διάλογο με τη Ρωσία. Η Ελλάδα έχει σήμερα μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία προτάσσει τη διπλωματία ως το κεντρικό μέσο για επίλυση διαφορών, ενώ προωθεί την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής της.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εξάλλου ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης των διμερών σχέσεων ο ίδιος έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Ρωσία, «όπου είχα συνομιλίες με τον Πρόεδρο Πούτιν, συναντήθηκα άλλες δύο φορές με τον Πρωθυπουργό κ. Μεντβέντεφ, ενώ πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός υπουργικών επαφών και συγκλήθηκε η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που ήταν ανενεργή εδώ και καιρό».


Τέλος, αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση της Συρίας και σε ερώτηση για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή ο Αλ. Τσίπρας απάντησε:

Η Συριακή κρίση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό πηγή των πρωτοφανών προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Είναι επομένως για εμάς πολύ σημαντικός ο άμεσος τερματισμός κάθε επίθεσης κατά αμάχων, η τήρηση της εκεχειρίας και η εξασφάλιση της ειρήνης, προκειμένου να τερματιστεί η τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση, εντός και εκτός της Συρίας, και να ενισχυθεί η σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο αυτό, τόσο διπλωματικά όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση, ιδίως δε την αποτελεσματική και συντονισμένη καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν είναι εύκολος στόχος, αλλά πρέπει να παλέψουμε για αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν, έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό μας διάλογο επί περιφερειακών θεμάτων, όπως το Συριακό.