Με τον πρόεδρο της Ρωσίας συναντήθηκε αργά το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο ξενοδοχείο όπου καταλύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καβούρι μετά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως «η Ρωσία βλέπει στην Ελλάδα μία ιδιαίτερα σημαντική χώρα της ανατολικής Μεσογείου και η Ελλάδα βλέπει στη Ρωσία μία σταθερή φίλη χώρα με την οποία μπορούμε και πρέπει να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Από τον τουρισμό έως τη γεωργία, έως τον πολιτισμό και στο σύνολο της οικονομίας».

Όπως υποστήριξε, αυτό που έχει σημασία είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων κάτι «για το οποίο συζητήσαμε εκτενώς με τον κ. Πούτιν, πέραν των διμερών σχέσεων που κατά κοινή μας διαπίστωση είναι άριστες». «Με τον κ. Πούτιν κάναμε ανασκόπηση για τη ρευστή κατάσταση στην περιοχή αλλά και το Κυπριακό» τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Υπογράμμισα τις πολλές δυνατότητες που έχει η οικονομία και μπορεί να πετύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τι είπαν πριν τη συνάντηση

«Σας ευχαριστώ που συμφωνήσατε να συναντηθούμε και ήδη ανάφερα ότι τα μέλη της οικογένειας σας που ασχολήθηκαν με πολιτική συνέβαλαν στις ελληνορωσικές σχέσεις» επεσήμανε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αρχή της συνάντησης και πρόσθεσε και πρόσθεσε:

Με μεγάλη χαρά μπορώ να πω ότι η ανάπτυξη διακρατικών σχέσεων υπερβαίνει την πολιτική και κάναμε πολλά για ανάπτυξη σχέσεων όταν στην Ελλάδα ήταν οι εκπρόσωποι του κόμματος σας.

Η σημερινή επίσκεψη ήταν επιτυχής και ουσιαστική. Σε πολλά πράγματα συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό, ενώ είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Χαρά μου να σας γνωρίζω προσωπικά. Ευελπιστούμε ότι οι εκπρόσωποί σας στη Βουλή θα υποστηρίξουν ρωσικές πρωτοβουλίες», κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

«Οι δεσμοί μας  είναι πάρα πολλοί και ανάγονται στις παραδόσεις, τη θρησκεία μας και την κοινή μας γεωγραφική θέση» είπε ο  κ. Μητσοτάκης προς τον κ. Πούτιν.

Είναι διακομματική συμφωνία ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα ενισχυθούν περισσότερο επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει προσωπικά έντονο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

«Η ΝΔ ήταν πάντα ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και χαιρόμαστε που έστω και με καθυστέρηση μία κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα βγει από φαύλο κύκλο χωρίς ξένες επενδύσεις, για αυτό καλωσορίζουμε ενδιαφέρον σας για περαιτέρω σύσφιξη οικονομικών σχέσεων που μπορούν να πάνε πέρα από τουρισμό» σημείωσε και πρόσθεσε:

Και στο αντικείμενο που αφορούν γεωπολιτικές εξελίξεις έχει σημαντικό ρόλο η Ρωσία και στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.