Μία πρώτη προσέγγιση είχε χθες η κυβέρνηση με το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση γύρω από τα ανοιχτά θέματα που θα κρίνουν αν θα μας δοθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Για την ώρα η συζήτηση παραμένει σε τεχνικό επίπεδο, από το Υπουργείο Οικονομικών όμως λένε ότι δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο και σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες τηλεδιασκέψεις. Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις στους δανειστές καθώς η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης είναι μονόδρομος ώστε να εξυπηρετήσουμε τα δάνεια του Ιουλίου, τον δυσκολότερο μήνα όλου του 2016.

Τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και τα νομικά ζητήματα της προστασίας των μελών διοίκησης του νέου υπερταμείου αποκρατικοποίησης, κάτι που σίγουρα αφήνει αδιάφορο τον μέσο Έλληνα και θα έπρεπε ήδη να έχει λυθεί.

Σε αυτά τα τρία, είχε αναφερθεί στην συνέντευξη Τύπου ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όμως ήδη έχει προστεθεί και ένα ακόμη πρόβλημα, εκείνο του ΕΚΑΣ, το οποίο δημιουργεί μία σημαντική τρύπα περίπου 100 εκατομμυρίων και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να το αντιμετωπίσει με ένα λογιστικό τρικ. Στόχος είναι να μην βγει ψεύτης ο Πρωθυπουργός που είπε ότι δεν θα ζητηθούν τα χρήματα που έχουν εισπράξει μέσα στο 2016 οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Η λύση πιθανότατα θα πάρει τη μορφή μίας λογιστικής μεταφοράς των χρημάτων από τους συνταξιούχους στον "λογαριασμό" της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016 και ενός αντίστοιχου ποσού από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους.

Μόνο που ήδη το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αντιμετωπίζει προβλήματα ύπαρξης. Οι δανειστές δεν ικανοποιήθηκαν καθόλου από τη μονομερή ανακοίνωσή που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να έχουν ενημερωθεί, ενώ ξεκαθάρισαν αμέσως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με ποιο τρόπο θα δεχθούν την λειτουργία αυτού του ταμείου. Το εξήγησε ο ίδιος ο Υπουργός χθες στον Αντέννα λέγοντας: «Αν πούμε στους δανειστές ότι θα δίνουμε το ΕΚΑΣ κάθε χρόνο δεν θα μας αφήσουν. Αν έχεις μία υπέρβαση του στόχου που είναι μόνιμο, κάνε μόνιμο μέτρο. Αν είναι προσωρινό κάνε κάτι εφάπαξ. Αυτό θα συζητήσουμε και θα το κάνουμε. Από φέτος δηλαδή το χειρότερο είναι να μας πουν ότι είναι εφάπαξ βοηθείστε τους μόνο για  ένα χρόνο».

Το άλλο μεγάλο αγκάθι που πρέπει να διευθετήσει η κυβέρνηση είναι τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 13,7 δισ. και από αυτά το 1,5 δισ. είναι «κόκκινο», που σημαίνει ότι αν μεταφερθούν όλα σε ιδιωτικά funds θα δημιουργήσουν μία ακόμη τρύπα -και μάλιστα σημαντική- στον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα ήταν γνωστό στην κυβέρνηση, αλλά επιμελώς το είχε κρύψει κάτω από το χαλί ευελπιστώντας ότι θα διαφύγει από τους δανειστές. Οι «τεχνικαρέοι» τους όμως το βρήκαν κι έτσι τώρα η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο για να μην δει τον προϋπολογισμό της να χάνει περίπου ένα δισ. ευρώ.

Το τελευταίο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Το θέμα δεν θεωρείται δύσκολο τεχνικά, αλλά πολιτικά, καθώς η κυβέρνηση κατά καιρούς έχει εξαγγείλει σειρά επανυπολογισμών του τιμήματος που θα καταβάλει η Lamda Development το οποίο κινείται στα επίπεδα των 900 εκατομμυρίων. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια το Αλέκου Φλαμπουράρη τον Απρίλιο του 2015: «Τα αεροδρόμια και το Ελληνικό είναι δύο έργα τα οποία έχουν υπογραφεί και θα ξεκινήσουμε συζήτηση για να δούμε πόσο καλύτερα μπορούμε να κάνουμε τους ήδη υπάρχοντες όρους, που ήταν επαχθείς». Και ναι μεν τα 14 αεροδρόμια έχουν κλείσει χωρίς αλλαγές στους «επαχθείς όρους», το Ελληνικό όμως εξακολουθεί να μην έχει συμφωνηθεί, ενώ οτιδήποτε «πέσει» πάνω στο χαρτί, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.