Η στρατηγική του 4%+2%, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ, που θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα προκειμένου να πειστούν εταίροι και κοινωνία ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα. «Ας μιλήσουμε για το διαφορετικό δρόμο, πέραν της καταστροφικής κατηφόρας που σέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη χώρα», αναμένεται να λέει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επί της ουσίας το 4%+2%, είναι η θεμέλια λίθο της νέας Συμφωνίας Αλήθειας που θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που θα έχει με ηγέτες και αξιωματούχους στο εξωτερικό, αλλά και στις επαφές του με τους πολίτες στις περιοδείες εντός Ελλάδας. Η πρώτη θα είναι τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Λουξεμβούργο, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στον Ιούνιο και ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, το 2% (πρωτογενές πλεόνασμα) + 4% (ανάπτυξη) αφορά καταρχήν ένα πενταετή σχεδιασμό για την Ελλάδα του 2017 -2021, αποδεικνύοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης διαβλέπει πολιτικές εξελίξεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Σημείο εκκίνησης της νέας συμφωνίας με τους δανειστές θα είναι η πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% του ΑΕΠ.

«Η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%, σημείωνε ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που θεωρεί ώριμες τις συνθήκες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναμένεται να πει στις συναντήσεις που θα έχει: «Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Ταυτόχρονα θα προτείνει ρυθμό ανάπτυξης 4% την επόμενη πενταετία 2017 – 2021, τονίζοντας στους συνομιλητές του πως «εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. Στο ερώτημα αν και πως θα επιτευχθεί ο στόχος του 4%, από τη Συγγρού απαντούν:

«Ο στόχος του 4% είναι εφικτός, αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και σίγουρα όχι με αυτήν την Κυβέρνηση». Πως θα προέλθει; Με τα ακόλουθα βήματα σημειώνουν: Δημοσιονομική πειθαρχία που θα φέρει συγκράτηση δαπανών και μείωση φόρων. Η μείωση φόρων θα οδηγήσει σε αύξηση επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, από 11% του ΑΕΠ περίπου σήμερα. Επίσης θα επιτευχθεί και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αύξηση επενδύσεων και εξωστρέφειας, αύξηση εξαγωγών και αύξηση της απασχόλησης.

Σχετικά με τι θα σημαίνει για τους πολίτες, πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 4%, από τη ΝΔ απαντούν ότι καταρχήν σπάει με τον τρόπο αυτό οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. «4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2021 το ΑΕΠ της χώρας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 213 δις ευρώ. 213 δις ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος», τονίζουν σχετικά με τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.