«Το Άγιον Όρος συμπυκνώνει την πνευματικότητα της Χριστιανοσύνης σε μια εποχή κρίσης και μας διδάσκει τον διάλογο και την αναζήτηση έχοντας σαν θεμέλιο του τους ηθικούς κανόνες της θρησκείας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την υποδοχή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στην χερσόνησο του 'Αθω.

«Σαν ένας άνθρωπος που έχω την τύχη να έχω την κρατική φροντίδα για το Άγιον Όρος καλωσορίζω τους δύο Πρόεδρους και ιδιαίτερα τον κ. Πούτιν που έκανε το μακρινό ταξίδι για να έλθει εδώ και βέβαια τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο» είπε ο κ. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι «η παρουσία σας εδώ αναδεικνύει την μεγάλη ιστορική και πραγματική αλλά και μελλοντική σημασία του Αγίου Όρους»

«Τόπος μνήμης, γαλήνης, αναστοχασμού και έμπνευσης είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία, μακρότερη από κάθε άλλον, που φωτίζει την ψυχή, ανήκει στη μεγάλη Εκκλησία της Χριστιανοσύνης που παράγει μαζί με το έργο για την ψυχή των ανθρώπων και κοινωνικό έργο ως συμβολή σε αυτό που κοινό έχουμε η Πολιτεία η Εκκλησία και το Άγιον Όρος: την Ειρήνη, την Αλληλεγγύη και την Δικαιοσύνη» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αμανατίδης: Πνευματική σχέση των λαών

«Η επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους είναι απόδειξη της πνευματικής σχέσης τού ελληνικού με τον ρωσικό λαό» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης από το Άγιον Όρος, επισημαίνοντας ότι «είναι τιμή και ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας η στήριξη και η ανάδειξη της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Όρους, αλλά και της ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής σημασίας, που διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα».