Με την κεντροαριστερά κατακερματισμένη, με το ΠΑΣΟΚ σε χαμηλά ποσοστά, με το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να κάνει «άνοιγμα» στο σοσιαλισμό και τη Νέα Δημοκρατία να προσπαθεί να επικρατήσει στο χώρο του κέντρου οι εκσυγχρονιστές που άνθισαν επί Κώστα Σημίτη προσπαθούν να τοποθετηθούν εκ νέου.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός πως με το μπάχαλο που επικρατεί στην κεντροαριστερά, ακούγονται συνεχώς τις τελευταίες ημέρες «προσωπικές» απόψεις για την ανάγκη επιστροφής του Κώστα Σημίτη και μάλιστα σε ηγετικό ρόλο για το νέο κόμμα που φιλοδοξούν κάποιοι να φτιαχτεί ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Η πρόταση αναφέρει πως ο Κώστας Σημίτης με το κύρος του θα μπορούσε να αναλάβει μεταβατικά την ηγεσία του εγχειρήματος. Έτσι εκτιμούν πως πολλοί οι οποίοι δεν έχουν πεδίο έκφρασης θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο σχήμα και αμέσως μετά ο Κώστας Σημίτης να παραδώσει την ηγεσία, έπειτα από ένα συνέδριο ή εκλογές στον επόμενο που θα ψηφιστεί. Μέσα από αυτά τα κανάλια που διαρρέουν τις πληροφορίες για τον Κώστα Σημίτη, αν και ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί, από τη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν μια προσπάθεια για επάνοδο των εκσυγχρονιστών στην πρώτη γραμμή. 

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως υπενθυμίζουν πως οι εκσυγχρονιστές μπορεί να «άνθισαν» επί Σημίτη, στη συνέχεια όμως εξαφανίστηκαν και ως υποψήφιοι υπό την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου και έκτοτε δεν κατάφεραν να επανέλθουν. Η τελευταία φορά που έκαναν αισθητή την παρουσία τους ήταν στις εσωκομματικές εκλογές του 2007, που οι περισσότεροι τάχθηκαν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου και ηττήθηκαν.