«Για να καταφέρει η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο έδαφος από τα συνεχή μπρος πίσω κατά τη περίοδο της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει πρώτα να καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισχυρός», σημειώνει στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Και δεν είναι ο μοναδικός στο υπουργικό συμβούλιο που έχει την άποψη πως ο ανασχηματισμός περνάει... από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν όλοι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν πως οι όποιες αλλαγές γίνουν στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει να συνοδεύονται από την έγκριση του κόμματος στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Επίσης, σημειώνουν πως αν το συνέδριο προηγηθεί του ανασχηματισμού, θα γλυτώσει από την γκρίνια των «κομμένων».

Ορισμένοι μάλιστα από τους πλέον έμπειρους καθημερινούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού, επειδή θεωρούν πως οι χρονοβόρες προσυνεδριακές διαδικασίες θα καθυστερήσουν αρκετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό, εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να επιταχύνει τις εξελίξεις και να προχωρήσει σε ένα συνέδριο-εξπρές, μέσα στο καλοκαίρι. 

Το πλάνο αυτό προσκρούει όμως στην αντίθετη άποψη σχεδόν όλων των άλλων κορυφαίων στελεχών του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου που υποστηρίζουν πως τα πράγματα πρέπει να ομαλοποιηθούν πλήρως πριν προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία. Αυτή την άποψη στηρίζουν αρκετά άλλα στελέχη, από όλες τις τάσεις του κόμματος, που αν και από διαφορετική αφετηρία, θεωρούν πως αυτή είναι και η σοφότερη απόφαση.

Από τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα, ούτε και έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική συζήτηση για πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που θα φύγουν, καθώς όπως συμπληρώνουν, αξιολογούνται καθημερινά. 

Πάντως, όλες οι δυνάμεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν πως το κόμμα και η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρυνθούν με καινούργια πρόσωπα. Έχοντας συνειδητοποιήσει πλήρως πως η υπόθεση της Αριστεράς –στην παρούσα φάση- έχει χαθεί οριστικά, κοιτάνε προς την κεντροαριστερά. Στρατηγικός στόχος της Κουμουνδούρου αποτελεί πλέον η πολιτική ηγεμονία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Θέλουν να προσελκύσουν πρόσωπα και ομάδες από τον συγκεκριμένο χώρο, κυρίως ανθρώπων που διατηρούν άφθαρτο το προφίλ του αριστερού σοσιαλδημοκράτη.

Πάντως οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την εβδομάδα που έρχεται, οπότε και θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.