Το αφήνει για... αργότερα, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ το συνέδριό του. Ο χρόνος περνάει, η Πολιτική Γραμματεία δεν παίρνει απόφαση να γίνει κατακαλόκαιρο το συνέδριο (για την ακρίβεια, καμία τάση δεν το θέλει), ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν πιέζει να τελειώνουν...

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή, ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα, ουδείς είχε τη διάθεση να θέσει τέτοιο θέμα. Και έτσι περιορίστηκαν στις αποφάσεις του Eurogroup (έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Ε. Τσακαλώτο), και ενώ, την ίδια ώρα, ο Α. Τσίπρας υποδεχόταν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ για διεξαγωγή συνεδρίου μέσα στο καλοκαίρι.

Αν όμως, στην περίπτωση αυτή, το συνέδριο μετατεθεί για το φθινόπωρο, τότε αυτομάτως παρατείνεται η δυνατότητα για εγγραφή νέων μελών. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, σαφές: «Δύο μήνες πριν από όλες τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες οι οργανώσεις του κόμματος ενημερώνουν τις καταστάσεις εγγεγραμμένων μελών τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται και τις αποστέλλουν στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή».

Σε πιο απλά λόγια, αν το συνέδριο γίνει τον Οκτώβριο, τότε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα ολόκληρο δίμηνο μπροστά τους (Ιούνιος -Ιούλιος) να εγγράψουν νέα μέλη. Τα οποία νέα μέλη θα έχουν πλήρη δικαιώματα, ακόμη και για εκλογή στα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα. Η συγκυρία δεν δείχνει ευνοϊκή, λόγω της οικονομικής στενότητας και των μέτρων, συμπίπτει όμως με την προσπάθεια για αλλαγή κλίματος (και ατζέντας). Συμπίπτει με το διάστημα που η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση σειρά νομοσχεδίων. Τα οποία δεν σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, ενώ κάποια από αυτά (για Υγεία, Παιδεία κ.α.) είναι νομοθετήματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην επανασύνδεση κοινωνίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ παραδοσιακά δε, η περίοδος αυτή πριν τα συνέδρια, είναι αυτή που εκμεταλλεύονται οι τάσεις και ομάδες σε όλα τα κόμματα, έτσι ώστε να εγγράψουν νέα μέλη με στόχο να επηρεάσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες.