«Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποιεί την ίδια γλώσσα εντός και εκτός συνόρων» σημειώνουν, παγίως, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, φράση που επαναλαμβάνεται εμφατικά και ενόψει της συνάντησης που θα έχουν, το απόγευμα σήμερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Άλλωστε, το επιτελείο της Συγγρού δεν έχει ξεχάσει την... καταγγελία που εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Αλ. Τσίπρας, με αφορμή το αίτημα για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ότι ο Πρόεδρος της Ν.Δ. άλλα λέει εντός και άλλα εκτός και, συνεπώς, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για να κρατηθεί η γραμμή πλήρους συνέπειας. 

Η δεύτερη, σε διάστημα λίγων μηνών, συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης γίνεται σε εντελώς διαφορετικό κλίμα. Η αξιολόγηση βαίνει προς ολοκλήρωση, τα προαπαιτούμενα ψηφίστηκαν από τη συμπολίτευση και, πλέον, η συζήτηση δεν αφορά την ενδεχόμενη στάση της Ν.Δ. αλλά το ηχηρό «όχι» που διατύπωσε στα δύο πολυνομοσχέδια της κυβέρνησης. Μονότονα η Συγγρού διαψεύδει κάθε σενάριο περί... ενόχλησης των ευρωπαίων κεντροδεξιών από τη στάση του αδελφού κόμματος στην Ελλάδα. Υποστηρίζουν ότι καμία σχετική όχληση υπήρξε. 

Πλην, όμως, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει προς τη γερμανίδα Καγκελάριο για τη στάση του κόμματός του ενώ θα επιδιώξει να πείσει και για το εναλλακτικό σχέδιο (4% αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2017-2021 με παράλληλη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%) το οποίο και παρουσίασε πριν από 8 ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Σε μία περίοδο που η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να επικοινωνεί τακτικά με τον Αλέξη Τσίπρα, είτε για την οικονομία είτε, κυρίως, για το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει «καθαρούς λογαριασμούς με τη γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ η στάση που θα κρατήσει η σιδηρά κυρία της Γερμανίας απέναντι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανό, βάσει δημοσκοπήσεων, μελλοντικό πρωθυπουργό, προφανώς δεν θα είναι καθοριστική αλλά θα αποτυπώσει την οπτική των ξένων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Τον κ. Μητσοτάκη αναμένεται να συνοδεύσουν στο Λουξεμβούργο, για την επέτειο των 40 ετών του ΕΛΚ, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Γ. Σμυρλής και Κ. Κυρανάκης. 

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση, που ξεκινά ώρα 18:00 Ελλάδος, θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Λ.Κ. κ.Antonio Lopez - Isturiz, ο Πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος του Λουξεμβούργου κ. Marc Spautz, ο επικεφαλής του Ε.Λ.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Manfred Weber, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Jean - Claude Juncker, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Donald Tusk, η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Angela Merkel, ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Κ. κ. Joseph Daul.