«Κόφτη» στις λεγόμενες «ουρές» της αξιολόγησης, που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, βάζει το Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο και της αποτυχημένης τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών.  

Τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, περιγράφει σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιστολή του προς τους θεσμούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή του έλληνα υπουργού Οικονομικών έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ). Σε αυτή, ο κ. Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Παράλληλα, ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις. 

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο των ορίων της κυβέρνησης συζητήθηκε και σε σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια του οποίου επισημοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Οι εκκρεμότητες

Όπως αναφέρουν τα «Νέα«, η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις - ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής.

Ενα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της. 

Ενα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της. 

Αυτό είναι άλλωστε ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρμόδιες πηγές άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Ενα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.

Έρχονται τροπολογίες στη Βουλή

Πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενσωματώσει σε νομοθετήματα που θα κατατεθούν στη Βουλή τροπολογίες με τις οποίες θα διευθετούνται οι ουρές της αξιολόγησης.  Αυτό μπορεί να γίνει ενδεχομένως την Τετάρτη, ίσως και νωρίτερα, αναφέρουν πηγές με γνώση του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου. 

Αν μη τι άλλο, αυτό που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι να κλείσει όλο αυτό το κεφάλαιο όσο το δυνατόν συντομότερα ώστε να συνταχθεί από τους θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης, η οποί θα αποτελέσει και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Η εν λόγω έκθεση-αναφορά θα περάσει από το EuroWorking Group και ακολούθως από το συμβούλιο του ESM, η σύνθεση του οποίου, ως γνωστόν, είναι ταυτόσημη με τη σύνθεση του Εurogroup, δηλαδή συμμετέχουν σε αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.