current views are: 7

30 Μαΐου 2016
Δημοσίευση09:26

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί

Πιο αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

Δημοσίευση 09:26’

Πιο αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

Πιο αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η χώρα μας «ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι περίμεναν πολλοί». και σημείωσε:

Αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «ορθή» την προσέγγιση της πολιτικής διάσωσης του ευρώ στη βάση της «βοήθειας έναντι εφαρμογής όρων», ενώ όπως είπε η Ελλάδα είναι «πολύ πιο δύσκολη περίπτωση» από τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Προειδοποίησε δε για το ενδεχόμενο «ηθικού κινδύνου» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Είναι απαραίτητο ένα μείγμα από κίνητρα και πίεση, διότι μόνο κίνητρα θα μπορούσαν να παρασύρουν ώστε να παραμεληθούν οι μεταρρυθμίσεις -αυτό που περιγράφεται ως “ηθικός κίνδυνος”», συμπλήρωσε και τόνισε ότι με αυτή την πολιτική διάσωσης χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να πετύχουν σημαντική πρόοδο.

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ πιο δύσκολη περίπτωση», διευκρίνισε και προσέθεσε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν παρουσιάζει τόσο υψηλό ποσοστό μη καταβαλλόμενων φόρων.

Επιπλέον, όπως είπε, επειδή η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αρχίσει να αποδίδει μόλις το 2017, «δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βγαίνουν τώρα σε πρόωρη σύνταξη» και αυτό «αποτελεί ηθικό κίνδυνο και μάλιστα συγκεκριμένο», τόνισε.

«Η Ελλάδα πρέπει να οικοδομήσει μια αποτελεσματική διοίκηση και να συνηθίσει ότι υπάρχει μια τέτοια», είπε επίσης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλώνοντας πως: 

Η ευθύνη που φέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης συνεπάγεται πως δεν προωθούσε την καλύτερη νομισματική πολιτική για τη Γερμανία.

«Όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, πρέπει να είναι ανοικτά στη δημόσια συζήτηση», πρόσθεσε.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

Αναφερόμενος ακόμη στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση.


σχετικα αρθρα