"Έφτασε η ώρα να κυβερνήσουμε και να αποδείξουμε ότι μπορούμε και τη χώρα να βγάλουμε από την κρίση, αλλά και να είμαστε δίπλα στους αδύναμους. Για αυτό χρειάζεται να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο τρίμηνο στην καθημερινότητα των πολιτών". Αυτά τα λόγια φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, το Σάββατο κατά την διάρκεια σύσκεψης που είχε με τους στενούς του συνεργάτες. Αυτές αναμένεται να είναι και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Βασικοί στόχοι για την κυβέρνηση για το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελούν η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, η μείωση της ανεργίας με την δημιουργία νέων, σταθερών θέσεων εργασίας, νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο, καθώς και θεσμικές αλλαγές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 10.5 δις ευρώ αναμένεται να πέσουν τους επόμενους μήνες στην αγορά, όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο. Από αυτά, τα 3.5 θα είναι χρήματα που θα έρθουν με την δόση που απελευθέρωσε το eurogroup για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τα άλλα 7 από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παράλληλα, ευελπιστούν πως η χώρα θα γίνει θελκτική για επενδύσεις από ξένους και έλληνες επιχειρηματίες. Ο νέος επενδυτικός νόμος, τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η καλή τουριστική σεζόν που αναμένεται, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στις τάξης της κύβερνησης.

Παράλληλα, οι αναμενόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συμβάλλουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά κυρίως θα αποτελέσουν έναν ισχυρό συμβολισμό, ο ώστε να εκκινήσει η συζήτηση για πρόσβαση στις αγορές το 2017, υποστηρίζουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές.

Στο θεσμικό πλαίσιο, εκτός του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει σύντομα και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.