Πλήρης ενσωμάτωση στην προεδρική ομάδα ή εσωκομματική αντιπολίτευση; Η συνθηκολόγηση με τους δανειστές αποτελεί μονόδρομο στις παρούσες συνθήκες ή όχι; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα βασικά ερωτήματα που φαίνεται πως απασχολούν την τάση των 53 του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για την πορεία της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και του κόμματος στην εποχή των μνημονίων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο διεξάγεται μια άτυπη ιδεολογική πάλη στο εσωτερικό των 53, ως προς την στάση που πρέπει να κρατήσουν το επόμενο διάστημα και τον ρόλο που πρέπει να διεκδικήσουν στο εσωκομματικό πεδίο. Το κλίμα που επικρατεί μέσα στην ομάδα δείχνει πως έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Από την μία πλευρά βρίσκονται εκείνοι που προκρίνουν την ενσωμάτωση στην προεδρική πλειοψηφία, ενώ, από την άλλη, εκείνοι που επιμένουν πως πρέπει να χαράξουν μια δική τους, καθαρή, ιδεολογική πλατφόρμα που θα τους καταστήσει αριστερή «αντιπολίτευση» μέσα στο κόμμα.
Το ζήτημα φαίνεται πως αποκτά ευρύτερη διάσταση που μπορεί να επηρεάσει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κυρίαρχο ρόλο στην ομάδα των «ενωτικών» παίζουν τα δύο μαζικότερα στελέχη τους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο βουλευτής της Β΄Αθήνας Χριστόφορος Παπαδόπουλος, που η επιρροή τους δεν περιορίζεται μόνο στους 53. Μαζί τους συμπαρατάσσεται και η ομάδα της παλιάς ΑΚΟΑ, όπως μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί διαβάζοντας την αρθρογραφία της εφημερίδας «Εποχή» που εκφράζει τις θέσεις τους. 

Όπως αναφέρουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία στην Κουμουνδούρου, από τη στιγμή που ο Ευ.Τσακαλώτος υπερασπίστηκε σθεναρά την συμφωνία που πέτυχε στο eurogoup, παρά το γεγονός πως σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ζητήματα που ο ίδιος είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή», ήταν δεδομένο πως οι συσχετισμοί στους 53 θα άλλαζαν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως βρίσκεται πολύ κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα, οποίος και επιθυμεί διακαώς την παραμονή του στην θέση του υπουργού Οικονομικών.  Άλλωστε, από το περιβάλλον του Τσακαλώτου διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες που τον ήθελαν έτοιμο να τα βροντήξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χρεώνοντας αυτές τις διαρροές σε εξωθεσμικούς κύκλους που ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.  

Τις καλές σχέσεις του Ευ.Τσακαλώτου με τον Πρωθυπουργό δεν διατάραξε ούτε η αποκάλυψη του μυστικού ραντεβού που είχε με τον Βόλγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν το eurogroup της 9ης Μαΐου, παρά το γεγονός ότι από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών ενοχλήθηκαν από την διαρροή, την οποία και χρέωσαν σε κύκλους του Μαξίμου. 

Στην αντίπερα όχθη από την γραμμή της ενσωμάτωσης, βρίσκονται εκείνοι που διεκδικούν για την ομάδα των 53 τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στη γραμμή αυτή βρίσκονται κυρίως τα στελέχη που κατέχουν θέσεις στην ανώτατη βαθμίδα της κομματικής ιεραρχίας, όπως τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Υδραίος και Μανώλης Σαρρής. Στο πλευρό τους φαίνεται πως έχουν και την αντιπρόεδρο της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Αν τελικά οι πληροφορίες για όλα τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, οι 53 δύσκολα θα μπορέσουν να κρατήσουν τη συνοχή τους στην πορεία προς το συνέδριο και το εγχείρημα της ανασύστασης της ομάδας μετά την διάσπαση του καλοκαιριού θα έχει πενιχρά αποτελέσματα.