current views are: 5

31 Μαΐου 2016
Δημοσίευση04:18

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης Μητσοτάκη – Μέρκελ

Ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόηχο του χθεσινού τετ α τετ με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 04:18’

Ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόηχο του χθεσινού τετ α τετ με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ικανοποίηση επικρατεί στο επιτελείο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόηχο του χθεσινού τετ α τετ με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε εμφατικά επί τάπητος την ανάγκη αλλαγής μείγματος πολιτικής στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ένα επιθετικό πρόγραμμα προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και περιορισμού των δημόσιων δαπανών, με τελικό στόχο τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων προς πολίτες και επιχειρήσεις και την αναθέρμανση της αγοράς. 

Πληροφορίες από το Λουξεμβούργο θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να εξήγησε στη σιδηρά κυρία της Ευρώπης την πρότασή του για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, 4%, μαζί με μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2%, ώστε να υπάρξει μία επενδυτική έκρηξη που θα οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας και αντιμετώπιση της ύφεσης – στασιμότητας που μαστίζει την ελληνική οικονομία. 

Σε μία περίοδο που οι τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργό με τη γερμανίδα ομόλογό του είναι τακτικές και η Ευρώπη επιχειρεί, πάσει θυσία, να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και τις αιτίες αναταράξεων ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit και των ισπανικών εκλογών, η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να πείσει, όπως λένε πηγές της Συγγρού, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης 4%» φέρεται να στέφθηκε με επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για όσα είπε η κ. Μέρκελ δεν έχουν διαρρεύσει, στελέχη που έχουν γνώση των όσων συζητήθηκαν, ομιλούν για οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών

Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αλλαγή στάσης της Ευρώπης έναντι του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του. Άλλωστε, όπως προειπώθηκε, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν (Brexit κλπ) ενώ ουδείς στις Βρυξέλλες θέλει να περάσει ένα ακόμη καλοκαίρι ασχολούμενος με την Ελλάδα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο κύκλος των διεθνών επαφών που έχει εγκαινιάσει ο κ. Μητσοτάκης (μόνον τα τελευταία 24ώρα με Πούτιν και Μέρκελ) και, κυρίως, ότι σε αυτές φέρεται να δημιουργεί διαύλους παραγωγικής συνεννόησης. οικοδομούν πλέον σαφώς την εικόνα του, εν δυνάμει και εν αναμονή, Πρωθυπουργού της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα