current views are: 9

31 Μαΐου 2016
Δημοσίευση06:14

Μόνο στο Newpost: «Λευκός καπνός» για ΕΚΑΣ, σύνταξη και «κόκκινα δάνεια» – Στη Βουλή οι αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Το Μαξίμου, σιγά-σιγά, ξεκαθαρίζει τον οδικό του χάρτη. 

Δημοσίευση 06:14’

Το Μαξίμου, σιγά-σιγά, ξεκαθαρίζει τον οδικό του χάρτη. 

Το Μαξίμου, σιγά-σιγά, ξεκαθαρίζει τον οδικό του χάρτη.

Η αξιολόγηση, παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις, θα ολοκληρωθεί αμέσως, με αποτέλεσμα η δόση (7,5 δισ. ευρώ) να μην κινδυνεύσει. Αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, θα κατατεθούν στη Βουλή αρκετές τροπολογίες που θα αφορούν το πολυνομοσχέδιο οι οποίες, όμως, δεν φαίνονται ικανές να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα.

Θα αφορούν, κυρίως, νομοτεχνικές βελτιώσεις και σε καμιά περίπτωση δεν θα «αδειάσουν» τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για το ΕΚΑΣ (που δεν θα το επιστρέψει κανένας συνταξιούχος) και το Κοινωνικό Ταμείο.

Ούτε, όμως, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τα όσα έγραψε στην επιστολή του προς Π. Μοσκοβισί, Ντ. Κοστέλλο και Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί από τους συνταξιούχους, και τα 70 εκ. ευρώ θα καλυφτούν από την «κάβα» που έχει στην άκρη η κυβέρνηση για έκτακτες ανάγκες.

Για τα «κόκκινα δάνεια» με εγγύηση δημοσίου (ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ) δεν θα υπάρξει καμιά τροπολογία, καθώς ποτέ οι θεσμοί δεν έβαλαν θέμα να αποσυρθεί η προστασία που προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο.

Ουσιαστικές αλλαγές δεν θα υπάρξουν ούτε και στο ασφαλιστικό, αν και οι θεσμοί επέμεναν για αλλαγές στην προστασία των νέων επιστημόνων (παραμένουν οι λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές), τις συντάξεις λόγω εργατικού ατυχήματος και την ένταξη στον ΟΓΑ μικροεπαγγελματιών που διαμένουν σε κωμοπόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων.

Η μοναδική αλλαγή, αλλά όχι με τα κριτήρια που επιμένουν οι θεσμοί, θα υπάρξει για την προστασία («ασυλία» την ονομάζουν οι θεσμοί) των μελών του Εποπτικού και του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου.

Αυτές οι αλλαγές δεν συνιστούν πολιτική ήττα για την κυβέρνηση -ούτε πισωγύρισμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για «υποχώρηση» των θεσμών –αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι κάποιες μικρές υποχωρήσεις τους, προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί η κρίση στην Ελλάδα ενόψει του δημοψηφίσματος στην Βρετανία (Brexit), στις 23 Ιουνίου. Η αξιολόγηση, πάντως, έκλεισε «πολιτικά», με την έννοια ότι οι θεσμοί αποφάσισαν πως θέλουν ηρεμία αυτή την περίοδο.

Η κυβέρνηση αισθάνεται, βέβαια, ικανοποίηση γι’ αυτό, ωστόσο αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει και να την ανησυχεί. Γιατί αύριο-μεθαύριο μπορεί να εκλείψουν οι λόγοι της σχετικής «ηρεμίας» και να ξαναζήσουμε καταστάσεις απειλής «Grexit».

Το φθινόπωρο, άλλωστε, δεν είναι μακριά όπου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν τα εργασιακά: ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει με τον αναπτυξιακό νόμο, τις ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα, τον νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαιοειδών, που έχουν προγραμματιστεί να έρθουν προς ψήφιση μέχρι το φθινόπωρο να αλλάξει το κλίμα.

Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ η εξόφληση από το κράτος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και ο τουρισμός που μπορεί να μη φτάσει τα προσδοκώμενα ύψη, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα.


σχετικα αρθρα