Πορεία προς το λαό ξεκινούν τα στελέχη πρώτης γραμμής του κυβερνώντος κόμματος, με σκοπό να ενημερώσουν και να αντιστρέψουν το εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ κλίμα. Σήμερα εν τω μεταξύ Αλέξης Τσίπρας και Πολιτική Γραμματεία θα οριστικοποιήσουν το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, με τα προγνωστικά να κλίνουν υπέρ του φθινοπώρου.

Η πορεία προς το λαό βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τις τελευταίες εξελίξεις (απόφαση Eurogroup) αλλά και το τεχνητό κλίμα πόλωσης, που εντέχνως καλλιεργεί -σύμφωνα με την κυβέρνηση- η αντιπολίτευση, σε αγαστή ...συνεργασία με μερίδα των μέσων ενημέρωσης (όπως υποστηρίζει). Με άλλα λόγια, επειδή η αλήθεια (της κυβέρνησης) δεν φτάνει στο λαό, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο λαό. Άλλωστε, όπως με νόημα θύμιζε τις προάλλες η «Αυγή», Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είχαν επισημάνει στη συνέντευξη Τύπου που από κοινού έδωσαν, τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

Δοθέντος ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεπάγεται το κλείσιμο και ενός πολιτικού κύκλου, οι κομματικές περιοδείες θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων αλλά και για αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα στα οποία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα τα νομοσχέδια -με πρώτο, το αναπτυξιακό- που θα έλθουν προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι.

Παρά ταύτα, αν θέλει να είναι ακριβής κανείς, η διαπραγμάτευση τύποις δεν έχει ολοκληρωθεί, αντιθέτως σύννεφα έχουν συγκεντρωθεί και πάλι. Εν τούτοις η κυβέρνηση, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις στελεχών της, παραμένει αισιόδοξη ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Οι τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης επισκιάστηκαν ωστόσο από το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου και τη δυνατότητα των πολιτικών προσώπων να διατηρούν off shore. Η αντιπολίτευση απάντησε με ...πυρ ομαδόν, παρά το ότι η επίμαχη διάταξη «ήταν προαπαιτούμενο» (Νικήτας Κακλαμάνης), το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» και το Ποτάμι «υπέρ». Η κυβέρνηση δεν απάντησε και έτσι όλα παραπέμπονται, από τη δική της πλευρά τουλάχιστον, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ.