current views are: 16

31 Μαΐου 2016
Δημοσίευση10:42

Οδηγός συμπεριφοράς καλού μαθητή: Οι «πριγκίπισσες», τα «βασιλόπουλα» και το συμβόλαιο τιμής

Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και των παρελάσεων, έρχεται και ο κώδικας που αφορά την καθημερινότητα των μαθητών, ο οποίος ορίζει τι πρέπει να κάνει ο καλός μαθητής. 

Δημοσίευση 10:42’

Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και των παρελάσεων, έρχεται και ο κώδικας που αφορά την καθημερινότητα των μαθητών, ο οποίος ορίζει τι πρέπει να κάνει ο καλός μαθητής. 

Μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής και των παρελάσεων, έρχεται και ο κώδικας που αφορά την καθημερινότητα των μαθητών, ο οποίος ορίζει τι πρέπει να κάνει ο καλός μαθητής

Στον νέο οδηγό συμπεριφοράς του καλού μαθητή, με τίτλο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού», μεταξύ άλλων προβλέπονται διάφορες καινοτόμες ιδέες, όπως η θέσπιση ενός «Συμβολαίου Τιμής» που θα πρέπει να υπογράφουν τα παιδιά στο σχολείο, η διαφώτιση γονέων και μαθητών από μαιευτήρες, μαίες, παιδιάτρους και λοιπούς «διαμορφωτές γνώμης», ένα «Μικρό Σχολείο» για παιδιά μεταναστών, καθώς και ιδιαίτερη έμφαση στην επισημότητα εκ μέρους των πολιτειακών αρχόντων. 

Ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία

Επίσης, στον Κώδικα σημειώνεται ότι οι γονείς θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν τα παιδιά τους ως «πριγκίπισσες» ή «βασιλόπουλα». 

Ο «Παιδαγωγικός Κώδικας Δημοκρατικού Ανθρωπισμού» αποτελεί ένα τμήμα από το πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, το οποίο παρέδωσε στον υπουργό Νίκο Φίλη ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντώνης Λιάκος.  

Μεταξύ των προτάσεων άμεσης εφαρμογής τις οποίες ο κ. Λιάκος εισηγείται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καταδικάζεται «η κουλτούρα του καταναλωτικού ναρκισσισμού και η μετάλλαξη του σχολικού χώρου σε πασαρέλα ναρκισσισμού», ενώ γίνεται λόγος περί μιας -αθέατης διά γυμνού οφθαλμού- μάχης «για το Φαντασιακό της Παιδείας». 

Συμβόλαιο Τιμής

Παράλληλα, στον νέο κώδικα, ως πρωταρχικός όρος προβάλλεται το λεγόμενο «Συμβόλαιο Τιμής», το οποίο, μάλιστα θεσπίζεται ως «προαιρετικά υποχρεωτικό (όπως η ψήφος στις εκλογές…)» κατά την, κάπως εύθυμη και πολιτικά υπαινικτική, διατύπωση στο κείμενο.

Κατά την έναρξη του σχολικού έτους, οι γονείς για τα παιδιά της Α’ έως Γ’ Δημοτικού και κατόπιν οι ίδιοι οι μαθητές θα καλούνται να υπογράψουν ένα συμβόλαιο, κάτι σαν πολιτικό όρκο, επαναλαμβάνοντας τις εξής φράσεις (ενδεικτικά):

Δίνω τον λόγο της τιμής μου και υπόσχομαι ότι θα σέβομαι το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές μου, θα φέρομαι ιπποτικά σε όλους και ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους, και δεν θα επιτεθώ ποτέ σε αδύναμο, αλλά θα τον υπερασπίσω από επιθέσεις. Θα θεωρώ σωστή μόνο την άμιλλα για τη διάκριση στη μάθηση, στον αθλητισμό, την καλή συμπεριφορά και τα καλά έργα. Δεν θα κάνω ποτέ στον άλλον ό,τι δεν θέλω να κάνουν σε μένα. Και θα θεωρώ ντροπή κάθε παράβαση αυτής της υπόσχεσης που ελεύθερα δίνω σήμερα.


σχετικα αρθρα