Πολιτικά ανήθικο χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το θέμα της ρύθμισης που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο και νομιμοποιεί την κατοχή offshore εταιριών από βουλευτές, υπουργούς και και κρατικούς υπαλλήλους. Αίσθηση προκάλεσε, μάλιστα, η παραδοχή του υπουργού Εργασίας ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης.

«Υπάρχουν δύο πράγματα εδώ: Το θέμα της πολιτικής ηθικής και το θέμα της νομιμότητας. Εγώ σας λέω ευθέως ότι είναι πολιτικά ανήθικο, οποιοσδήποτε πολιτικός, όχι μόνο υπουργός, να έχει offshore εταιρίες», σχολίασε μιλώντας στον Real Fm, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο και τι επιτρέπεται γύρω από τις εξωχώριες εταιρίες.

"Ομολογώ ότι δεν ήξερα, όχι" ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν γνώριζε την ύπαρξη της συγκεκριμένης διάταξης στο νομοσχέδιο - σκούπα. 

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι «αυτό που κάναμε στον νόμο είναι να υιοθετήσουμε μία πρόταση της GRECO, η οποία είναι η αντίστοιχη οργάνωση στο εσωτερικό του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς, που θέλησε να ξεκαθαρίσει τι συνιστά εξωχώρια εταιρία, με βάση τον κατάλογο που έχει ορίσει ο ΟΟΣΑ και να βγάλει από τον κατάλογο αυτό, εταιρίες που μπορεί να είναι στην Κύπρο, που τις θεωρεί καλώς ή κακώς, λόγο Ευρωπαϊκής Ένωσης, νόμιμες».  

Για το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε:

Μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι ακόμα καλύτερο. Να μην υπάρξουν, καν, αναδρομικά. Δηλαδή, να συμφωνήσουμε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ, θα γίνει αργότερα από ό,τι προέβλεπε ο νόμος, από 1/1/2016, οπότε να μην υπάρχει ανάγκη για συμψηφισμό. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις. Το μόνο βέβαιο είναι, επαναλαμβάνω, ότι σε κανέναν δεν πρόκειται να ζητήσουμε πίσω τα χρήματα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νόμος.

Ωστόσο εξήγησε και τη δήλωσή που προκάλεσε άντονες αντιδράσεις ότι «μπορούμε να ζήσουμε για λίγο χωρίς τσιγάρα και καφέ», σχετικά με την αύξηση των φόρων. Χαρακτηριστικά τόνισε:

Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πολύ κακά πράγματα. Αυτό που ζητούσαν οι δανειστές, που ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ρεύμα και στο νερό, από 13% στο 23%, πράγμα που θα εξόντωνε τα λαϊκά νοικοκυριά ή να δεχτούμε επιλεκτικές, μικρές αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά, όπως ήταν το τσιγάρο και ο καφές. Είναι μονταζιέρα να απομονώνουμε μια φράση και να την προβάλουμε έτσι ή αλλιώς.