«Οι μετανάστες που συνωθούνται για να περάσουν τις πύλες της Ευρώπης κινδυνεύουν, εκτός των άλλων, να χρησιμοποιηθούν ως βαποράκια από τους λαθρέμπορους ναρκωτικών ουσιών», προειδοποίησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, με την ευκαιρία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε:

Οι μετανάστες και τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων πιθανότατα χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση ναρκωτικών.

«Το εμπόριο κοκαΐνης συνδέεται με τρομοκρατικές οργανώσεις που μετέχουν στη συριακή σύρραξη. Αυτό το γνωρίζουμε. Όμως το εύρος αυτού του δεσμού δεν είναι ιδιαίτερα σαφές», πρόσθεσε.

«Έχουμε κηρυξει τον πόλεμο στους διακινητές», οι οποίοι «δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν απελπισμένους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στην ετήσια έκθεση του ΕΚΠΝΤ επισημαίνεται η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, η επανεμφάνιση του ecstasy και η ανάπτυξη διαδικτυακών αγορών απ' όπου διακινούνται οι ουσίες αυτές. «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη δεν εξαλείφεται», σχολίασε ο Επίτροπος κάνοντας λόγο για «νέα προϊόντα, νέες μεθόδους χρήσης, νέες αγορές και ως εκ τούτου, νέους κινδύνους για την υγεία».